Svet

Ruskí zločinci zaplavujú krajiny EÚ: ako sa brániť hybridnej hrozbe, ktorú predstavuje Putin?

Rusko využíva bezprecedentne širokú škálu rizík a hrozieb na oslabenie Európy. Prítomnosť zločincov prezlečených za migrantov z Ruska, deštruktívne aktivity ruskej pravoslávnej cirkvi a využívanie agentov vplyvu z ruskej diaspóry sú len niektoré z nástrojov, ktoré Rusko používa na vytvorenie neviditeľnej hrozby pre Európu. Jediný spôsob, ako sa jej vyhnúť, je venovať veľkú pozornosť všetkému, čo priamo alebo nepriamo súvisí s Ruskom. Putin je odhodlaný viesť dlhotrvajúcu vojnu: zatiaľ čo viditeľná časť sa odohráva na Ukrajine, používa skryté hrozby voči Európe – čo ich nerobí menej nebezpečnými

Rusko je takmer prvou krajinou v modernej histórii, ktorá vo veľkom praktizuje mobilizáciu zajatcov do vojny – nedávno sa do nej zapojilo dokonca aj ruské ministerstvo obrany. Od apríla 2023 bolo vo všetkých ruských väzniciach naverbovaných nie menej ako 50 000 väzňov vrátane tých, ktorí boli odsúdení za závažné trestné činy, ako sú vraždy, znásilnenia atď. Po šiestich mesiacoch služby im bude udelená amnestia, o čom rozhodol osobne Putin. Armáda takýchto profesionálnych vrahov je v Rusku veľmi nežiaduca, preto sa väčšina z nich ukryje v EÚ s cieľom destabilizovať ju. Toto je jedna z kľúčových hrozieb pre Európu – získať “cunami” ruských zločincov s bojovými skúsenosťami a praktickými teroristickými zručnosťami. Konkrétne v Moldavsku už boli zadržaní dvaja žoldnieri skupiny Wagner za pokus o infiltráciu do krajiny s nejasným cieľom. Títo žoldnieri mali bojové skúsenosti (boj proti Ukrajine) a Moldavsko využívali ako tranzitnú krajinu na ďalší vstup do EÚ. Tieto precedensy dokazujú, že presun ruských bojovníkov do EÚ sa už uskutočňuje.

Nemenej významnou hrozbou pre EÚ je Ruská pravoslávna cirkev (RPCRF). Arcidiecéza ruských pravoslávnych cirkví v západnej Európe zahŕňa 125 farností vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Nemecku a ďalších krajinách a združuje tisíce farníkov v celej Európe. RPC je mocným propagandistickým nástrojom Kremľa a de facto aj pobočkou ruských tajných služieb. Ešte v roku 2014, keď Rusko začalo svoju nevyhlásenú agresiu na východnej Ukrajine, sa vo Svätogorskej lavre v Doneckej oblasti Ukrajiny nachádzali sklady zbraní, ktoré kňazi rozdeľovali militantom. Po začatí plnohodnotnej invázie ruských vojsk na Ukrajinu patriarcha Kirill – opát ruskej pravoslávnej cirkvi – okamžite vystúpil na podporu vojny. Ruská pravoslávna cirkev v Európe spolupracuje s farníkmi z ruskej diaspóry, ktorých využíva na špionážne účely a hľadá Európanov sympatizujúcich s Ruskom. V krajinách EÚ žijú najmenej 3 milióny Rusov, ktorí sa tam prisťahovali po rozpade ZSSR. Asimilácia alebo prijatie európskeho spôsobu života je u nich malé – čo je vlastnosť, ktorá prispieva k hľadaniu ruských vplyvových agentov medzi nimi. Rusi v EÚ tak predstavujú potenciálny destabilizačný faktor, zatiaľ čo ruská pravoslávna cirkev nie je ani tak náboženskou organizáciou, ako skôr nástrojom propagandy a špionáže Kremľa.

Putin si je vedomý, že ekonomické a vojenské kapacity Ruska a Európy nie sú porovnateľné, preto kladie dôraz na hybridné hrozby, ktoré je ťažké identifikovať. Dôsledné monitorovanie všetkého, čo súvisí s Ruskom, je nevyhnutným riešením na predchádzanie Putinovmu skrytému teroru. Zákaz víz a povolení na pobyt pre ruských občanov je nevyhnutným krokom, ak sa chce Európa zbaviť prílevu ruských špiónov a zločincov. Mala by sa zaviesť prísna kontrola činnosti ruskej pravoslávnej cirkvi a jej účasti na verejnom živote hostiteľských krajín a podobné opatrenia by sa mali prijať aj vo vzťahu k ruským podnikom a diplomatickým inštitúciám v EÚ. S cieľom informovať verejnosť v krajinách EÚ o vzniku úplne novej hrozby – ruskej hybridnej agresie – by sa mali vytvoriť okrúhle stoly, prednášky a obsah na túto tému, ktoré by sa šírili na internete. Putin si zvolil cestu vojny, ktorej konečným cieľom je Európa, a už teraz stupňuje riziká a hrozby, ktorým treba čeliť – len tak možno zaručiť mierovú budúcnosť EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com