Slovensko

Danko sa spája s odídencami z ĽSNS: Pomôže mu Taraba späť do parlamentu? So Slovenskom majú plány!

Skúša sa dostať naspäť. Predseda SNS Andrej Danko (48) po spoločnej koalícii so Smerom a s Mostom-Híd z rokov 2016 – 2020 skončil mimo hlavného politického diania.

Napriek fiasku v posledných parlamentných voľbách sa plánuje prebojovať späť do NR SR. Po novom tvrdí, že spája „národné sily“ a začal tým, že na kandidátke bude mať aj odídencov z ĽSNS okolo Tomáša Tarabu (43).

Danko pôjde do volieb s miniatúrnou stranou Život – Národná strana, ktorej preferencie sa ani neobjavujú v prieskumoch. SNS sa posledné mesiace pohybuje medzi tromi až štyrmi percentami, čiže od parlamentu má stále ďaleko. Pomôcť mu má práve spájanie, pričom Taraba a spol. vraj nie sú poslední, ktorí by sa na jeho kandidátke mali objaviť. Podotkol, že nie je tajomstvom ich rokovanie s Národnou koalíciou či lídrom strany Slovenský patriot Miroslavom Radačovským.

Taraba si na spoločnej kandidátke vie predstaviť aj Romanu Tabák, ale aj bývalú poslankyňu Martinu Šimkovičovú. Danko dodal, že ani s jednou ešte nerokoval. „Spájanie národných, kresťanských a sociálnych síl sa stáva realitou,“ povedal Danko. Deklarovali, že nechcú Slovensko dostať zo západných štruktúr, ale chcú hájiť jeho záujmy. Tvrdí, že do vlády bude chcieť ísť, ak Hlas odmietne „vládu liberalizmu“, a za vzor označil vládnuce garnitúry v Poľsku a Maďarsku.

Tie majú pritom v posledných rokoch problém s právnym štátom. Taraba si na kandidátke vybojoval pozíciu do piateho miesta, Kuffovci budú okolo 20. a 30. miesta. Tarabovci sa minulé voľby spojili na kandidátke s ĽSNS Mariana Kotlebu, neskôr sa z poslaneckého klubu oddelili.

Jedine, ak to dobre predajú

Tomáš Koziak, politológ

– Tarabovci mu môžu pomôcť, hodnotové zameranie je veľmi podobné. Sú to obaja nacionalisti a u voličov to môže rezonovať, ak to dobre predajú. Problém by som videl v spojení s komunistami, o ktorých hovoril minule. Ak by sa spojil s Tabák, tak to by mu zaručilo publicitu, ale neviem, či by mala nejaký výtlak. Sama už vystriedala niekoľko subjektov. Treba si však počkať na prieskum, či tam budú nejaké posuny.

Vývoj preferencií SNS

november 2019 6,8 %

voľby 2020 3,2 %

jún 2020 2,1 %

január 2021 2,8 %

september 2021 3,6 %

apríl 2022 3,6 %

november 2022 3,8 %

marec 2023 3,4 %

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com