Svet

Lukašenko organizovane posiela vlnu migrantov. Kríza na poľsko-bieloruskej hranici eskaluje

Bieloruské bezpečnostné a spravodajské sily plánujú organizovane poslať na hranicu s Poľskom stovky migrantov naraz. Na svojej internetovej stránke na to upozorňuje organizácia ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr. Jej správa hovorí o skupine približne 700 až 800 ľudí, ktorí by sa mali pokúsiť o prekonanie hranice členskej krajiny Európskej únie.

V súčasnosti sú títo migranti zvážaní na stanovišti na bieloruskom území pri hraniciach s Poľskom, tvrdí organizácia. Podľa ByPolu ich tam v noci z Minska prepravujú v autách s civilnými poznávacími značkami príslušníci pohotovostných poriadkových jednotiek OMON a rozdeľujú ich na skupiny po 25 či 30 ľuďoch. Medzi migrantmi sú ženy a väčšinou ide o moslimov, ktorí majú príbuzných vo Varšave, Berlíne alebo Bruseli, uvádza ByPol.

Členovia OMON vraj majú zakázané ich oberať o peniaze, pretože časť peňazí za cestu k poľskej hranici títo ľudia už zaplatili. Niektorí z nich vraj majú pri sebe navigácie a techniku nakúpenú v Minsku. Každá skupina utečencov má podľa Bypolu svojho vedúceho, ktorý je v kontakte so zástupcami OMON alebo bieloruskej pohraničnej stráže.

Bypol tiež píše, že boli zaznamenané prípady, keď sa príslušníci OMON v civilnom oblečení podieľali na „prelome“ hranice a stretoch s poľskými pohraničníkmi. Príslušníkov týchto poriadkových oddielov určených na nasadenie pri bieloruských hraniciach podľa ByPolu cvičia žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny. Vagnerovci sa do Bieloruska presunuli vlani v lete po svojom neúspešnom pokuse o ozbrojenú vzburu voči ruskému veleniu.

Poľsko a ostatné krajiny EÚ susediace s Bieloruskom obviňujú režim autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, že už niekoľko rokov ľudí z krízových oblastí do Bieloruska priváža zámerne a využíva ich ako zbraň v hybridnej vojne proti Západu. Kríza na bielorusko-poľskej hranici eskalovala predovšetkým koncom roka 2021.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com