Ekonomika

Pohonné látky zlacneli už 4. týždeň za sebou: Aha, za koľko budeme čoskoro tankovať!

Dobrá správa pre motoristov! Štatistický úrad včera informoval, že priemerné ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach sa znova znížili.

To je už štvrtý týždeň za sebou, čo zaznamenali pokles. Čo je za tým a čo nás ešte čaká? V predchádzajúcom týždni sa liter benzínu natural 95 predával v priemere za 1,829 eura a liter nafty za 1,861 eura. A bude to ešte lepšie. „Cena sa pravdepodobne v najbližších dvoch týždňoch zníži na úroveň 1,70 eura za liter,“ tvrdí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že benzín bol naposledy lacnejší na konci mája a nafta v druhom júnovom týždni. Potom ceny oboch komodít rástli, a to až do prelomu júna a júla, keď sa vyšplhali na 1,946 eura. „Ceny benzínu na našich pumpách v posledných týždňoch klesali ako odozva na znižujúce sa ceny ropy na svetom trhu,“ pripomína analytička 365.bank Jana Glasová.

V polovici júla sa pokles síce zastavil, no tento týždeň sa opäť dal do pohybu. Cena ropy Brent dokonca podliezla hranicu 95 dolárov za barel. Sú za tým nielen obavy z recesie svetovej ekonomiky, ale aj zníženie spotreby. „Vysoká cena spôsobila, že vodiči jazdia menej či efektívnejšie,“ dodáva Tomčiak s tým, že súčasne sa zvýšila produkcia.

Vrchol máme za sebou

Boris Tomčiak, analytik Finlord

– Zlacňovanie bude zatiaľ trvať v najbližších dvoch týždňoch, ale koncom augusta by sa pokles cien mal zastaviť. Neočakávame ďalší prudký prepad cien ropy. Na druhej strane nečakáme ani opätovný rast na 130 USD, kde sa cena pohybovala začiatkom marca.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com