Ekonomika

Tesle značne klesli tržby

Elektromobilke klesli tržby v prvom štvrťroku o 9 % na 21,3 miliardy amerických dolárov. V nemeckej továrni v Grünheide pri Berlíne musela Tesla v marci dočasne pozastaviť v dôsledku útoku ľavicových radikálov na elektrické vedenie.

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur), oznámila spoločnosť v utorok (23. 4.). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Útok ľavicových radikálov

Čistý zisk patriaci akcionárom sa v prvom kvartáli prepadol o 55 % na 1,13 miliardy USD. Tesla už začiatkom apríla oznámila, že za tri mesiace do konca marca dodala zákazníkom približne 387.000 vozidiel. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 8,5 % a oproti poslednému štvrťroku 2023 prepad až o 20 %.

Automobilka okrem iného poukázala na skutočnosť, že výrobu vo svojej jedinej európskej továrni v Grünheide pri Berlíne musela v marci dočasne pozastaviť v dôsledku útoku ľavicových radikálov na elektrické vedenie.

Pre aktuálny rok zatiaľ Tesla neposkytla konkrétnu prognózu vývoja dodávok, uviedla však, že v porovnaní s minulým rokom očakáva citeľné spomalenie rastu. Tesla čelí rastúcemu tlaku z Číny, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, kde miestne automobilky vyrábajú lacnejšie modely. Generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk minulý týždeň oznámil, že Tesla celom svete prepustí viac ako 10 % svojich zamestnancov.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com