Svet

Minister z USA je v Prahe: Odkaz Rusku a podpis memoranda!

Rola Česka v pomoci Ukrajine je podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena výnimočná. Ocenil muničnú iniciatívu, ale aj ďalšie formy pomoci, ktoré už Praha Kyjevu poskytla.

Povedal to po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, na ktorom tiež podpísali memorandum o spolupráci v boji proti dezinformáciám, informuje spravodajkyňa TASR.

Najsilnejší a najúčinnejší odkaz Rusku je podľa Blinkena zásada spoločnej obrany štátov v NATO. “Česko svojou vedúcou úlohou skutočne zosobňuje Alianciu a vysiela silný signál v Európe aj mimo nej,” povedal šéf americkej diplomacie. Lipavský zdôraznil, že Ukrajinci odvážne bránia svoju krajinu, ale potrebujú zbrane a muníciu od spojencov a tí im ju musia rýchlo dodať. Práve tu podľa neho pôsobí česká muničná iniciatíva, hoci je podľa neho nutné robiť viac.

Ministri tiež podpísali memorandum o spolupráci s Centrom pre globálnu angažovanosť (Global Engagement Center) v boji proti dezinformáciám. Centrum je súčasťou Úradu pre verejné záležitosti vo svete, ktorý spadá pod americké ministerstvo zahraničných vecí. Zaoberá sa odhaľovaním zahraničnej propagandy a dezinformácií, ktoré sa snažia ovplyvňovať politiku a stabilitu Spojených štátov a ich spojencov vo svete.

Blinken spresnil, že ide už o 17. takéto memorandum, ktoré Spojené štáty podpísali. Lipavský podotkol, že s dezinformačnými útokmi Kremľa majú skúsenosť ČR aj Spojené štáty, a pripomenul, ako nedávno česká Bezpečnostná informačná služba odhalila aktivity okolo proruskej platformy Voice of Europe, ktorá chcela v EÚ robiť špionáž.

Politici sa stretli na okraj neformálneho rokovania šéfov diplomacií krajín NATO, ktoré Praha vo štvrtok a v piatok hostí. Obaja zdôraznili, že ide o poslednú možnosť, keď ministri zahraničných vecí krajín NATO môžu diskutovať o veciach, ktoré budú predmetom júlového summitu vo Washingtone.

Blinken sa už stretol s českou ministerkou obrany Janou Černochovou a poďakoval sa za pomoc, ktorú ČR Kyjevu poskytla a poskytuje. Černochová uviedla, že pre českú pomoc je nevyhnutná podpora USA a úzka česko-americká spolupráca. Šéfa americkej diplomacie popoludní na Pražskom hrade prijme aj český prezident Petr Pavel.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com