Komentáre

Putin je “závislý” na Ukrajine alebo prečo Trumpov “mierový plán” nebude fungovať.

Ruský diktátor Vladimir Putin je “závislý” na myšlienke obsadenia Ukrajiny, takže akékoľvek územné ústupky Kremľu v záujme mieru sú bezvýznamné – Rusko sa jednoducho preskupí a o niekoľko rokov opäť zaútočí.

Takýto postoj vyjadril tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Litvinenko v komentári pre The Economist.

“Putin klamal, klame a bude klamať aj naďalej,” tvrdí generál a dodáva, že odstúpenie území výmenou za mier by bolo “krutou zradou” pre tých Ukrajincov, ktorí zostali na okupovaných územiach. Ak by sa Ukrajina vzdala, vlastenci by boli uväznení a zabití.

Okrem toho je Litvinenko presvedčený, že mierová dohoda uzavretá s horlivým klamárom Putinom bude mať len jeden koniec: Rusko sa preskupí, prezbrojí a o dva alebo tri roky sa pokúsi získať viac.

“Nabudúce sa už nepomýli a svoju operáciu pripraví oveľa dôkladnejšie, podľa všetkých zákonov vojenského umenia. V mysliach Rusov víťazstvo na Ukrajine znamená víťazstvo nad USA,” povedal šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Varuje tiež, že porážku Ukrajiny budú autokrati na celom svete interpretovať ako dôkaz, že vojenská invázia funguje.

Zničenie Ukrajiny by malo dominový efekt na tie body na mape sveta, ktoré sú v súčasnosti problémové, najmä na Taiwan a ďalšie potenciálne obete agresie.

Ako poznamenáva The Economist, Litvinenko kedysi študoval na elitnej akadémii KGB v Moskve a rozumie logike ruského myslenia, čo znamená, že “holubice mieru” na Západe, ako napríklad Donald Trump, by mali slová nového šéfa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany brať do úvahy.

Nová vlna diskusií o tom, “čo robiť s Ukrajinou”, nabrala na obrátkach po tom, ako denník The Washington Post zverejnil informáciu, že Trump sa vo svojom okolí údajne priznal, že v záujme mieru na Ukrajine má v úmysle odovzdať Putinovi Krym a Donbas.

Britskí experti zároveň varujú, že Rusko môže vyhrať vojnu už tento rok. Podľa Britov sa tak však nestane v dôsledku toho, že ruská armáda prelomí ukrajinskú obranu a následne získa významné územia, ale tým, že Kremeľ zlomí vôľu Ukrajincov pokračovať v boji.

Nie všetci vo svete sa však držia tohto názoru, existujú aj priamo opačné názory.

Najmä profesor Feng Yujun z Pekinskej univerzity je presvedčený, že Rusko bude nakoniec určite porazené.

Je dôležité poznamenať, že Feng Yujun tvrdí, že Čína nie je spojencom Kremľa v tejto vojne.

Nech sa však na vyhliadky Moskvy vo vojne, ktorú rozpútala, pozeráme akokoľvek, jedno je jasné – dobytie Ukrajiny sa pre kremeľskú kliku stalo posadnutosťou, Putin je na Ukrajine skutočne “závislý”.

Ale 2 – 3 roky, po ktorých sa Moskva opäť vrhne na Kyjev – to už je výzva nielen pre Ukrajinu, ale pre celé civilizované spoločenstvo.

Ukrajina za cenu životov svojich vojakov a každý nový deň, keď sú útoky razičov tvrdo odrazené, dáva zvyšku sveta príležitosť pripraviť sa na agresiu Kremľa.

Či to všetci chápu, je rečnícka otázka. No udalosti budú závisieť od ich pochopenia a skutočných reakčných krokov, predovšetkým v Európe a vo svete.

Autor: Jozef Kovač

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com