Šport

Hokejová verejnosť sa dočkala verdiktu. Šatan a spol. rozhodli o tom, či hráči z KHL pocestujú na MS

Slovenský zväz ľadového hokeja oznámil stanovisko po zasadnutí Výkonného výboru SZĽH.

“Výkonný výbor SZĽH sa na tohtotýždňovom zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá.

Výkonný výbor verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových majstrovstvách sveta v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo,” uvádza sa v stanovisku SZĽH.

Hokejová verejnosť na Slovensku sa tak dočkala rozhodnutia, na ktoré čakala dlhšie, ako tomu bolo v okolitých krajinách.

Fanúšikovia boli netrpezliví, viacerí vyčítali šéfovi slovenského hokeja Miroslavovi Šatanovi, že verdikt zbytočne odkladá.

Na čo, respektíve na koho vlastne generálny manažér reprezentácie čakal? Play off KHL smeruje do finále, v boji o Gagarinov pohár zostal zo Slovákov už len Martin Gernát z Lokomotivu Jaroslavľ. Ofenzívny zadák má výbornú formu, s bilanciou 5+4 patrí medzi najproduktívnejších bekov vyraďovačky.

Ostatní Slováci, ktorí v tejto sezóne pôsobili v Rusku, majú po sezóne už dlhšie. Brankár Patrik Rybár je zranený, jeho kolegu Adama Húsku zastihol záver základnej časti v slabšej forme.

Michal Krištof hral súťažný zápas naposledy pred šiestimi týždňami, Adam Liška s Christiánom Jarošom pred mesiacom. To isté platí o Mislavovi Rosandičovi, pre Tomáša Jurča s Michalom Čajkovským sa sezóna skončila na konci marca.

Ani jeden zo spomenutých hráčov nebol súčasťou výberu, ktorý sa aktuálne pripravuje v Humennom.

Polemika bola aj o tom, či by účasť hráčov z KHL nenarušila prípravu a tímovú chémiu pred turnajom i počas neho.

Česi sa rázne vyhranili proti hokejistom z ruskej súťaže a dalo sa očakávať, že fanúšikovia i médiá v Ostrave by dali Slovákom poriadne „vyžrať“, že na MS priviedli hráčov z Ruska.

Vylúčiť sa nedal ani interný spor v kabíne, keďže reprezentanti si uvedomovali, že tlak médií a ľudí v Česku smerom k tímu by bol neúnosný a prítomnosť kolegov z KHL by im v tomto smere mohla narušiť želanú pohodu a sústredenosť.

Podobný názor vyjadril aj Richard Lintner. „Viete si predstaviť, že by Slováci nastúpili na MS v situácii, keď žiadny iný národný tím hráčov z KHL neprivedie? Rozbije to kabínu a dokonca by som sa bál aj o bezpečnosť hráčov,“ uviedol majster sveta z Göteborgu 2002 v nedávnom rozhovore pre Športweb.

MS 2024 v Prahe a Ostrave štartujú 10. mája, prvým súperom Slovákov bude Nemecko.

Zdroj: pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com