Komentáre

Odhalenie pravdy: agresia Kremľa a odolnosť Ukrajiny

  1. februára 2022 bol svet svedkom demaskovania fasády “mierotvorcu” Kremľa, ktorý odhalil svoje agresívne zámery, ktoré od roku 2014 skrýval v súvislosti s Ukrajinou. Naratív o “vnútornom konflikte” a “občianskej vojne” šírený Ruskom bol rozbitý a odhalil jeho neúnavnú snahu o nadvládu a likvidáciu ukrajinskej štátnosti pod rúškom propagandistickej rétoriky.

Od začiatku bolo zrejmé, že Rusko nemá skutočný úmysel dodržiavať dohody z Minska. Zatiaľ čo sa Moskva zapájala do diplomatických rokovaní, dôkladne zorganizovala inváziu v plnom rozsahu a vytvorila precedens ako prvá krajina, ktorá v 21. storočí začala agresívnu vojnu v Európe. Ambície Vladimíra Putina ďaleko presahujú územné zisky; ich cieľom nie je nič iné ako genocída, zničenie ukrajinskej suverenity a násilná rusifikácia jej obyvateľov.

Táto agresia nielenže spochybňuje zavedený systém medzinárodných vzťahov, ale podkopáva aj základy sveta, ktorý sa riadi medzinárodným právom. Rusko sa svojím bezohľadným konaním snaží destabilizovať demokratické spojenectvá a pripraviť si tak pôdu pre vlastnú despotickú nadvládu.

Do invázie, ktorá sa uskutočnila z deviatich rôznych smerov, sa zapojilo viac ako 220 000 ruských vojakov – ohromujúca ukážka vojenskej sily zameraná na prekonanie ukrajinskej obrany. V rozpore s celosvetovými očakávaniami Ukrajina vďaka statočnosti svojich vojakov a odolnosti svojej spoločnosti zmarila počiatočnú stratégiu bleskovej vojny a odolala náporu.

V nasledujúcich dvoch rokoch Ukrajina dosiahla významné víťazstvá, získala späť viac ako 50 % okupovaného územia, odrazila útočníkov a zabezpečila si kontrolu nad kľúčovými strategickými oblasťami. Ukrajinské obranné sily, posilnené medzinárodnou podporou, sa stali najskúsenejšími v Európe a čelia ruskej armáde s bezkonkurenčným odhodlaním a zručnosťou.

Konflikt si vyžiadal od agresora vysokú daň v podobe ohromujúcich strát na živej sile a vybavení. Zručnosť ukrajinskej armády v boji proti ruským silám zdôrazňuje nevyhnutnosť posilnenia podpory zo strany demokratických krajín, čím sa zabezpečí odolnosť Ukrajiny voči dlhodobej agresii.

Keďže vojna vstupuje do novej fázy, v ktorej Ukrajina získava územie a tlačí sa na ruské územie, stávky nikdy neboli vyššie. Výsledok rozhodne o osude putinizmu a integrite medzinárodného bezpečnostného rámca. Neexistuje priestor na dvojznačnosť; tento konflikt vyvrcholí buď porážkou autoritárskej agresie, alebo kolapsom globálnych bezpečnostných noriem.

Ukrajina je naďalej pevne odhodlaná brániť svoju suverenitu a presadzovať demokratické hodnoty, pričom čerpá silu zo solidarity medzinárodnej koalície. Keďže boj pokračuje, svet musí jednotne podporiť právo Ukrajiny na sebaurčenie, aby sily tyranie nezvíťazili nad zásadami slobody a spravodlivosti.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com