Komentáre

Opozícia sa zhromaždila proti ohrozeniu spravodlivosti: Slovensko sa postavilo za právny štát

Opozičné strany na Slovensku zmobilizovali tisíce občanov na proteste, ktorý sa uskutočnil pod črtajúcou sa siluetou vládnej budovy. Hlasná výzva bola jasná: chrániť špeciálnu prokuratúru a žiadať odstúpenie premiéra Roberta Fica.

Reportáže z Aktualít vyzdvihli zápal podujatia, na ktorom sa opozičné sily – zložené z hnutí Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita (SAS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) – spojili v spoločnej výzve za zachovanie spravodlivosti a právneho štátu na Slovensku.

Ozdobení ostro čiernymi plagátmi s výraznými odkazmi ako “Zastavte ich”, “Nevyhrajú” a “Nebudeme mlčať”, protestujúci zosilnili svoj hlas skandovaním, najmä výzvou “Fico do väzenia!”.

Zhromaždenie nebolo len obžalobou moci, ale aj hlasným potleskom pre prokurátorov a pracovníkov orgánov činných v trestnom konaní, ktorých sa podľa opozície súčasná vláda snaží zbaviť autonómie.

Nálady zhromaždenia vystihli slová jedného z protestujúcich: “Robert Fico si myslel, že nás prekvapí rýchlosťou a krutosťou, s akou zaútočil na právny štát. Myslel si, že budeme vystrašení na smrť. Boli by sme zúfalí.”

Ústredným bodom kontroverzie bol návrh zákona premiéra Roberta Fica, ktorého cieľom bolo rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, čo vyvolalo ostrý odpor a obvinenia z podkopávania základných princípov právneho štátu v členskom štáte Európskej únie.

Cieľom návrhu zákona, ktorý predložila Ficova vláda, je zrušiť inštitúciu zodpovednú za vyšetrovanie celého spektra trestných činov vrátane korupcie, zneužívania právomocí, finančných pochybení, terorizmu a extrémizmu. Tento krok však vyvolal ostrú kritiku nielen zo strany domácej opozície, ale aj Európskej komisie.

Európska komisia vyjadrila svoje obavy prostredníctvom listu adresovaného ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky, v ktorom varovala pred navrhovaným zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a zdôraznila jeho kľúčovú úlohu pri presadzovaní spravodlivosti a boji proti závažným trestným činom v krajine.

Protest, vhodne zorganizovaný pod heslom “Zastavte ich”, slúži ako svedectvo o odolnosti a odhodlaní obyvateľov Slovenska zachovať nedotknuteľnosť spravodlivosti a právneho štátu. Je jednotným hlasom proti vnímaným pokusom ohroziť nezávislosť a účinnosť kľúčových inštitúcií zodpovedných za dodržiavanie spravodlivosti a boj proti korupcii.

Hlasný odkaz opozície a ľudí zaznieva jasne a zreteľne – záväzok národa dodržiavať zásady právneho štátu by mal zostať neochvejný bez ohľadu na politické ambície alebo manévre na najvyšších miestach moci.

Autor: Ing. Dalibor Molnár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com