Komentáre

Úplné uzavretie hraníc s Ruskom je pre susedné krajiny EÚ a NATO otázkou národnej bezpečnosti

Podľa vyhlásenia fínskeho premiéra Petteriho Orpa 18. novembra Fínsko zatvorí štyri z deviatich kontrolných stanovíšť na hranici s Ruskom, aby zastavilo nekontrolovaný prílev migrantov. Fínsky prezident Sauli Niinistö zasa uviedol, že nárast počtu migrantov prichádzajúcich na východnú hranicu je pomstou Ruska za spoluprácu Fínska so Spojenými štátmi. Nórsko má tiež spoločnú hranicu s Ruskom a môže sa stať ďalšou krajinou, ktorej hranice budú napadnuté nelegálnymi migrantmi. Oficiálne Oslo je pripravené v prípade potreby uzavrieť hranice s Ruskom, ako uviedla nórska ministerka spravodlivosti Emilie Enger Melová. Prílev utečencov do Európy, umelo stimulovaný Ruskom, sa stane faktorom sociálno-politickej destabilizácie Európy v novom meradle: migranti spôsobia nárast kriminality a násilia v uliciach európskych miest. To je Putinov strednodobý cieľ.

Rusko považuje riadený pohyb veľkých tokov ľudí do Európy za nástroj hybridnej vojny proti Západu. V tomto ohľade je EÚ obeťou, keďže Európa je jadrom západnej civilizácie. V situácii, keď ruská armáda na fronte rýchlo degraduje, sa Putin vracia k nástrojom hybridného vplyvu, ktorého jednou z kľúčových zložiek je umelé stimulovanie prílevu nelegálnych migrantov. Rusko má s Fínskom viac ako 1 300 km spoločnej hranice, ktorá vedie cez zalesnené oblasti, takže Kremeľ využíva geografický faktor na nelegálny presun migrantov do EÚ – väčšina Iračanov alebo Afgancov, ktorí sa snažia dostať do Fínska, vidí ako svoju konečnú destináciu Švédsko, Holandsko, Nemecko atď. Putin sa preto chce uistiť, že Brusel vidí Helsinki ako vinníka všetkých problémov, ktoré v Európe vznikli v dôsledku prílevu utečencov. To je predpokladom na rozdelenie Európy, čo je Putinovou zahraničnopolitickou prioritou.

Táto taktika nie je nová – koncom roka 2021 zažilo Poľsko tiež prílev migrantov, ktorí prepadli bielorusko-poľskú hranicu. Bola to Lukašenkova pomsta Európe za sankcie, ktoré naňho uvalila, a Rusko špeciálne zorganizovalo takmer dve desiatky letov denne z Istanbulu, Bagdadu, Damasku a Teheránu, aby do Bieloruska priviezlo tisíce utečencov, ktorí boli následne posielaní na hranice EÚ. Teraz sa tento trend opakuje a nadobúda hrozivé rozmery. Vypuknutiu pouličného násilia a epidémií spôsobených desaťtisícami migrantov môže zabrániť len úplné uzavretie hraníc s Ruskom zo strany susedných krajín EÚ a NATO. Nielen Fínsko a Nórsko, ale aj Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko by mali uzavrieť svoje hranice s Ruskom a jeho satelitom Bieloruskom. Vzhľadom na rastúcu hybridnú hrozbu zo strany Ruska je takýto krok príspevkom k národnej bezpečnosti každej krajiny EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com