Svet

Krajiny G7 to urobili po prvý raz v histórii: Odvážne vyjadrenie o jadrových zbraniach

Rýchlo sa rozširujúci jadrový arzenál Číny vyvoláva obavy o globálnu i regionálnu stabilitu.

Po piatkových rokovaniach o jadrovom odzbrojení v japonskom meste Hirošima to podľa agentúry AFP uviedli predstavitelia skupiny G7. “Zrýchľujúce sa rozširovanie jadrového arzenálu Číny bez transparentnosti a zmysluplného dialógu vyvoláva obavy o globálnu a regionálnu stabilitu,” píše sa vo vyhlásení G7.

Dokument tiež odsudzuje “nezodpovedné” vyjadrenia predstaviteľov Ruska na margo jadrových zbraní a zámer Moskvy umiestiť ich v Bielorusku označuje za “nebezpečný a neprijateľný”. Sedem svetových mocností tiež varovalo Severnú Kóreu pred “provokatívnymi akciami” a vyzvalo Irán, aby “zastavil eskaláciu“ sporu o svoj jadrový program.

AFP konštatuje, že je to prvýkrát, čo sa vyhlásenie zo summitu G7 venuje jadrovému odzbrojeniu. Túto tému podľa AFP presadil japonský premiér Fumio Kišida, ktorý pochádza z Hirošimy, zničenej v auguste 1945 výbuchom atómovej bomby. Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok v Hirošime dohodli na nových sankciách, ktoré majú “vyhladovať” ruskú vojnovú mašinériu. Zamerajú sa na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku, i na právnické osoby obvinené z prepravy vojenského materiálu.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com