Ekonomika

Košická župa sa pripravuje na príchod Volva, proces si vyžiada investície za 30 miliónov eur

Košický samosprávny kraj (KSK) sa pripravuje na ohlásený príchod investora Volvo Cars. Do roku 2027, kým automobilka spustí plánovanú výrobu elektronických automobilov vo Valalikoch, potrebujú župa, mestá aj obce splniť niekoľko podmienok.

Prácu nájdu tisíce ľudí

Kraj už vyčíslil, že takzvané vyvolané investície si vyžiadajú takmer 30 miliónov eur, o ktorých informoval na pondelkovom pracovnom stretnutí v Košiciach so zástupcami Ministerstva hospodárstva SR a Valaliky Industry Park. Informoval o tom hovorca KSK Michal Hudák.

Vo fabrike vo Valalikoch nájde prácu 3300 ľudí, pričom ďalších viac ako 10-tisíc nových pracovných miest môže na východe Slovenska vzniknúť u jej subdodávateľov. Okrem iného to znamená, že sa potrebujeme pripraviť na zvýšené nároky na dopravnú infraštruktúru ako takú, máme záväzky v oblasti verejnej dopravy, vzdelávania, zdravotníctva či nájomného bývania alebo regionálneho rozvoja. Kraj má 18 konkrétnych záväzkov a na ich splnenie bude požadovať takmer 30 miliónov eur. Najviac, 12 miliónov eur, bude potrebných na rozvoj a údržbu ciest, ďalších 11 miliónov eur pre verejnú osobnú dopravu, vrátane cyklodopravy, a šesť miliónov eur do vzdelávania, na rozvoj odborného aj medzinárodného vzdelávania,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Požiadavky švédskeho investora

Výstavba závodu za 1,2 miliardy eur vo Valalikoch v okrese Košice-okolie sa začala vo februári tohto roka. Košická župa už naplnila niekoľko požiadaviek švédskeho investora. Zabezpečila protikorupčné školenie zamestnancov, taktiež je aktívna pri vydávaní požadovaných stanovísk aj pri prijímaní opatrení v oblasti školstva.

Aktuálne bol na schválenie predložený návrh zmien a doplnkov územného plánu. Kraj nad rámec požiadaviek pristupuje aj k vytváraniu kapacít nájomného bývania. Ministerstvo hospodárstva SR v úzkej spolupráci s obcami a mestami v najbližších týždňoch pripraví zoznam konkrétnych návrhov. Ten určí, kto a z akých zdrojov by mal jednotlivé vyvolané investície zafinancovať.

Zdroj: https://sita.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com