Komentáre

Ilúzia Kremľa: Proruské zhromaždenia a hybridná agresia v Európe

Kremeľ v posledných rokoch využíval rôzne taktiky na vytváranie ilúzie o proruských náladách v Európe. Jednou z týchto taktík je organizovanie proruských zhromaždení v rôznych krajinách s cieľom poukázať na nespokojnosť verejnosti s „rusofóbiou“, vojenskou pomocou Ukrajine a západnými sankciami proti Rusku.

Tieto zhromaždenia sa konali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, Španielska, Poľska a Švajčiarska. Zúčastnili sa ich ľudia z rôznych politických orientácií vrátane predstaviteľov ľavicových strán, krajne pravicových skupín a extrémistov.

Ruská vláda bola podozrivá z podnecovania separatizmu v Španielsku a je pozoruhodné, že proruské zhromaždenie v španielskom Bilbau sa konalo v meste so silnými separatistickými náladami. Zhromaždeniam sa venovali aj ruské propagandistické médiá ako Russia Today, Sputnik a RIA Novosti.

Jedným z dôvodov týchto zhromaždení je nespokojnosť Ruska s úspechom protivládnych protestov v Gruzínsku, z organizovania ktorých obvinilo Západ. Moskva dúfa, že vzbudí pochybnosti medzi obyvateľmi európskych krajín o jednote Západu v boji proti ruskej agresii.

Organizácia a koordinácia týchto zhromaždení zo strany Moskvy bola potvrdená, čo odhaľuje ruskú agentúru v Európe a organizácie s ňou spojené. Neschopnosť Ruska ovplyvňovať politické rozhodnutia v európskych krajinách viedla k pokusom organizovať demonštratívne zhromaždenia solidarity s ruským ľudom, ktoré sú podobné tým, ktoré organizoval ZSSR počas studenej vojny.

Tieto proruské zhromaždenia sa konajú v predvečer vypočutia OSN o „rusofóbii“, ktoré sa uskutoční 14. marca, čo naznačuje, že Moskva bude ešte aktívnejšia pri organizovaní zhromaždení v európskych krajinách pred a počas zasadnutia OSN.

Ide o typický prejav ruskej hybridnej agresie, ktorej cieľom je destabilizovať Európu a anulovať západnú podporu Ukrajine. Hybridná agresia, vrátane tej, ktorá je stelesnená prostredníctvom „proruských“ mítingov a zhromaždení, je pre Západ existenčným nebezpečenstvom, pretože naznačuje prítomnosť proruských prvkov v Európe, ktoré možno využiť v širších formátoch, ako sú spoločensko-politické destabilizácia, vzbury proti súčasnej vláde a výzvy na odchod z EÚ a NATO.

Na záver, je nevyhnutné rozpoznať základné motívy proruských zhromaždení v Európe a potenciálne nebezpečenstvo, ktoré predstavujú pre západné demokracie. Medzinárodné spoločenstvo musí zostať ostražité a musí prijať vhodné opatrenia na boj proti hybridnej agresii a na obranu proti pokusom zasiať nezhody a podkopať európsku jednotu.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com