Svet

Vojna na Ukrajine: Vagnerovcov zrejme posielajú zomierať v bojoch o Bachmut

Ruské ministerstvo obrany podľa ISW „v súčasnosti uprednostňuje elimináciu Vagnerovej skupiny na bojisku v Bachmute“, čo spomaľuje ruský postup v oblasti.

Konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a súkromnou vojenskou organizáciou známou ako Vagnerova skupina pravdepodobne dosiahol svoj vrchol, keď v bojoch o ukrajinské mesto Bachmut zahynuli tisícky vagnerovcov, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny ISW. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany podľa ISW „v súčasnosti uprednostňuje elimináciu Vagnerovej skupiny na bojisku v Bachmute“, čo spomaľuje ruský postup v oblasti.

Konflikt

Konflikt medzi Prigožinom a ruským rezortom obrany sa začal po tom, čo šéf vagnerovcov odštartoval „vytrvalú očierňovaciu“ kampaň zameranú voči ruskej armáde vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Keďže v súčasnosti vagnerovci nepostupujú, predpokladá sa, že predstavitelia v oblasti Bachmutu „využívajú príležitosť zámerne eliminovať vagnerovské elitné jednotky aj oddiely zložené z trestancov v snahe oslabiť Prigožina a zmariť jeho ambície o získanie väčšieho vplyvu v Kremli.“

ISW sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne začali znepokojovať politické ambície Jevgenija Prigožina už vlani v októbri.

Putin sa zrejme pričinil o to, aby ustali priame slovné útoky ruského rezortu obrany na Prigožina; vytvoril však podmienky pre opätovné posilnenie autority ruského vedenia. Prigožin na to podľa ISW zrejme reagoval vystupňovaním kritiky na adresu ruského ministerstva obrany, čo viedlo k ďalšej eskalácii sporu medzi medzi vagnerovcami a velením regulárnej ruskej armády.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com