Svet

Vojna na Ukrajine: MAAE nenašla v jadrových elektrárňach žiadne vojenské vybavenie

Podľa ruskej rozviedky mala Ukrajina v jadrových elektrárňach skladovať tie “najvzácnejšie a najdrahšie rakety”.

V ukrajinských jadrových elektrárňach, ktoré prezrela Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), nie je skladované nijaké vojenské vybavenie. Oznámil to v utorok šéf tohto dozorného orgánu OSN Rafael Grossi, informuje TASR podľa správy televízie CNN.

Ruská Služba vonkajšej rozviedky (SVR) v pondelok obvinila Ukrajinu, že skladuje západné zbrane v areáloch atómových elektrárni.

Grossi počas príhovoru v Európskom parlamente uviedol, že svojim zamestnancom nariadil vykonať v spolupráci s ukrajinskou stranou previerku a zistiť, či sa v ukrajinských jadrových zariadeniach nachádzajú nejaká zbrane.

Situácia v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne je v posledných dňoch “napätá“

“Samozrejme výsledok inšpekcií bol negatívny… Je to už druhýkrát, čo MAAE dokázala v pokoji a technickým spôsobom vyvrátiť obvinenia z protizákonných a veľmi nebezpečných vecí, ktoré sa mali odohrávať v týchto zariadeniach,” povedal Grossi.

Podľa ruskej rozviedky mala Ukrajina v jadrových elektrárňach skladovať tie “najvzácnejšie a najdrahšie rakety” určené pre raketové systémy HIMARS či zahraničné systémy protivzdušnej obrany a delostreleckú muníciu.

Vzhľadom na situáciu na bojisku na Ukrajine a možné zvýšenie vojenských aktivít v nadchádzajúcich mesiacoch, narastajú podľa Grossiho obavy z dopadu, ktorý to bude mať na ukrajinské jadrové zariadenia. Situácia v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny je totiž v posledných dňoch “celkom napätá”, povedal Grossi poslancom EP.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com