Komentáre

Autom za hranice len s povolením. Ruský parlament má riešiť obmedzenia výjazdu z krajiny

V čase, keď v Rusku trvá napätie kvôli možnej ďalšej vlne mobilizácie, vyvolala rozruch správa o chystanej zmene cestného zákona. Zdanlivo banálna novela by totiž mala zaviesť aj to, že na prekročenie ruských štátnych hraníc v aute alebo inom motorovom vozidle bude potrebné zvláštne povolenie. To by Rusom aj cudzincom podstatne skomplikovalo opustenie krajiny.

Ako informovala ruská štátna agentúra TASS, ktorá uvádza, že má príslušný návrh zákona k dispozícii, novo by si musel každý, kto bude chcieť vyjsť z Ruska autom alebo iným vozidlom, vopred vytvoriť elektronickú rezerváciu na portáli ministerstva dopravy.

Teda vopred nahlásiť, na ktorom konkrétnom prechode a kedy presne chce hranicu prejsť. Opatrenie by sa podľa agentúry dotklo ako súkromnej, tak komerčnej dopravy. A dopadlo by ako na Rusov, tak na cudzincov.

Podľa TASSu by ruské úrady každú žiadosť schvaľovali, a mohli ju teda prípadne aj zamietnuť. V Rusku pritom úlohu pohraničnej služby vykonáva jedna zo špecializovaných zložiek Federálnej služby bezpečnosti (FSB), nástupníckej organizácie niekdajšej sovietskej tajnej služby KGB.

Poslanec neskôr obrátil

Potom, čo sa o návrh začali zaujímať ďalšie médiá a vyvolali živú debatu na sociálnych sieťach, autor príslušnej novely zákona jeho znenie verejne korigoval. Predseda výboru pre dopravu, poslanec za kremeľskú stranu Jednotné Rusko, Jevgenij Moskvičev neskôr vysvetľoval, že opatrenie má zabrániť frontám kamiónov na hraniciach.

“Týka sa to len nákladných dopravcov, ktorí sa zaoberajú medzinárodnou cestnou prepravou, tak aby niekde nestáli desať pätnásť dní bez jedla, bez toalety,” dušoval sa poslanec s tým, že opatrenie sa má navyše dotknúť údajne iba niektorých hraničných priechodov.

Verejnosť potom upokojoval aj priamo hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov slovami o tom, že Kremeľ o obmedzení výjazdu Rusov do cudziny neuvažuje. Ako však upozornil ruský denník RBK, z elektronickej databázy dolnej komory parlamentu mal teraz úplne zmiznúť zoznam návrhov zákonov, ktoré čakajú na schválenie.

Štátna agentúra TASS pôvodne spomínala, že základné body nového opatrenia majú začať platiť už od 1. marca. Teda presne mesiac pred tým, než 1. apríla v Rusku začnú jarné odvody na vojnu. Ruské ministerstvo obrany pritom plánuje navýšiť hornú hranicu pre odvod k základnej vojenskej službe zo súčasných 27 rokov na 30 rokov.

Zároveň síce avizovalo aj zvýšenie dolnej hranice z 18 na 21 rokov. Ako sa ale nechal počuť predseda vojenského výboru v dolnej komore ruského parlamentu Andrej Kartapolov, na rozdiel od dolného prahu sa má ten horný začať uplatňovať už teraz, nie postupne v priebehu niekoľkých rokov. Jarné odvody by sa teda mali dotknúť Rusov medzi 18 až 30 rokmi.

Fronty na hraniciach po mobilizácii

Rusko napriek početným špekuláciám zatiaľ oficiálne obmedzenie na výjazd z krajiny nezaviedlo. Pokiaľ muži v jesennej vlne mobilizácie nedostali povolávací rozkaz, teoreticky teda môžu ďalej slobodne vycestovať. Na to spočiatku spoliehali aj mnohí z tých, ktorí v rýchlosti z Ruska odchádzali po tom, čo v septembri prezident Vladimír Putin vyhlásil mobilizáciu.

Na niektorých pozemných priechodoch do Gruzínska alebo Kazachstanu sa vtedy vytvorili enormné fronty. Ako koncom septembra uviedol vicepremiér ruského regiónu Severného Osetska-Alanie Irbek Tomajev, na prechode Verchnij Lars do Gruzínska sa v jednej chvíli nahromadilo päťtisíc áut. Ľudia v niektorých prípadoch čakali aj niekoľko dní, kým sa im podarilo prekročiť hranice.

V reakcii na to potom ruská armáda pri hraniciach zriadila mobilný vojenský komisariát a rozdávala povolávacie rozkazy priamo na mieste.

Autor: I.M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com