Svet

Kto je väčší komunista? V Česku ide do tuhého! Takto súperia Pavel a Babiš o kreslo prezidenta

Čaká nás mimoriadne napínavý duel. Česká republika si počas víkendu vybrala dvoch favoritov, ktorí v úrade na Pražskom hrade nahradia dosluhujúceho Miloša Zemana (78).

V prvom kole po tesnom sčítavaní hlasov napokon zvíťazil generál Petr Pavel (61), ktorého vyzve expremiér Andrej Babiš (68). Šéf najsilnejšieho opozičného hnutia ANO zároveň hneď po oznámení výsledkov zaútočil na svojho protikandidáta, pričom obaja na seba vyťahujú komunistickú či eštebácku minulosť. Kto napokon zvíťazí?

Voľby prezidenta v Česku zaujali extrémne veľa voličov, keďže účasť dosiahla viac ako 68 %. Z prvého miesta postupuje generál a bývalý najvyššie postavený Čech v NATO Pavel. Na krk mu však s rozdielom len 20-tisíc hlasov dýcha práve expremiér Babiš.

Ten pred prvým kolom stavil na umiernenejšiu kampaň, kde zvýrazňoval, že „pomáha ľuďom“, pričom podľa expertov sa dá čakať, že nasledujúce dva týždne zvolí výrazne kontroverznejšiu taktiku. To naznačil už jeho prvý povolebný prejav. Babiš pred novinármi uviedol, že jediným prezidentom v Európe, ktorý bol „komunistickým rozviedčíkom,“ je ruský prezident Vladimir Putin.

Pavel študoval v 80. rokoch československú vojenskú školu, rovnako ako Babiš bol členom komunistickej strany. Za svoju minulosť sa generál niekoľkokrát ospravedlnil. O Pavlovi zároveň Babiš povedal, že bude podľa neho vykonávať iba vôľu vlády a možno svojich sponzorov.

„Gratulujem mu, že ako komunistický rozviedčiík – trénovaný v Rusku, ktorý vítal inváziu ruských vojsk, to dotiahol až do vojenského výboru NATO. Klobúk dole,“ povedal Babiš, ktorý bol tiež členom KSČ a súdi sa kvôli registrovaniu v ŠtB.

Antikampaň

Pavel povedal, že očakáva od svojho súpera fauly a samé lži. „Babišova jediná šanca na úspech spočíva v snahe odradiť a rozdeliť vás všetkých, ktorí ste ho v prom kole odmietli. Preto namiesto dôstojného poďakovania začal s antikampaňou. Nenechajme sa odradiť a za dva týždne ho porazíme znovu,“ povedal Pavel.

Podľa neho sa hrá o to, či bude Česko prozápadným a prodemokratickým štátom. „Predseda ANO sa doposiaľ snažil ukazovať prívetivejšiu tvár, v druhom kole však použije všetko, čo bude mať k dispozícii,“ dodal Pavel.

Dosluhujúci prezident Miloš Zeman je podporovateľom Babiša. V rozhovore pre Blesk povedal, že v drvivej väčšine civilizovaných krajín nie je hlavou štátu vojak. Podľa Zemana rozumie armáde, ale nemá kvalifikáciu v iných oblastiach.

„Podľa môjho názoru prezident potrebuje byť odborníkom na témy, ktoré pália verejnosť, a to sú v podstate socio-ekonomické témy,“ povedal Zeman. Pavel reagoval na Zemana svojsky. „Podľa Miloša Zemana má Andrej Babiš väčšiu politickú skúsenosť. To určite áno, ale s politikou, ktorá imponuje Milošovi Zemanovi, teda politikou rozdeľovania, chaosu, prekrúcania faktov a lží,“ napísal Pavel.

Petr Pavel (61) – 35,40 %, 1 975 056 hlasov

O vláde – Som pripravený spolupracovať na problémoch, ktoré túto krajinu pália, ale zároveň k vláde byť veľmi kritický, keď uvidím, že nenapĺňa to, čo od nej občania očakávajú.

O Babišovi – Bude sa rozhodovať o tom, či Česko ostane na prozápadnom a prodemokratickom kurze posledných 30 rokov. To je svet založený na hodnotách, ktorý je férový, slušný a snaží sa ponúkať riešenia a rešpekt k pravidlám. Babiš a Zeman predstavujú chaos a dôraz na osobný prospech.

O vojne – Označiť ma za vojnového štváča je úplne absurdné. Rozhodne by som nechcel zľahčovať rokovania o mieri, ale usmievam sa z toho dôvodu, že Andrej Babiš o tom rozpráva, zatiaľ čo ja som v minulosti konal. Vytvárať predpoklady, že Česká republika je v pozícii, keď môže usporiadať globálny mierový samit, je marketingový ťah.

O skúsenostiach – Neskúsenosť v politike rozhodne nemám. Ja nemám skúsenosť s politikou, ktorú reprezentujú Babiš a Zeman, tou, ktorá je založená na klamstvách a rozdeľovaní spoločnosti.

Andrej Babiš (68) – 34,99 %, 1 952 213 hlasov

O Pavlovi – Gratulujem mu, že ako komunistický rozviedčik – trénovaný v Rusku, ktorý vítal inváziu ruských vojsk, to dotiahol až do vojenského výboru NATO. Klobúk dole.

O voľbách – Ja sa nestačím diviť, antikomunistická Praha a antikomunistické Brno volia pána Pavla. A ja sa vás chcem spýtať: viete, v ktorej krajine v Európe a blízko nás je prezidentom komunistický rozviedčik? Áno, máte pravdu, v Rusku. Prezident Putin bol vysadený a nasadený ako agent KGB.

O svojom pôsobení – Trošku ma mrzí, keď som považovaný za zlo. Ja som venoval tejto krajine viac ako desať rokov svojho života. Nemusel som ísť do politiky. Firma, ktorá oslávi 25. januára 30 rokov, zamestnáva vrátane fondov 40-tisíc ľudí. Nemusel som chodiť do politiky, keby tie tradičné strany nerobili tú politiku po svojom.

O vojne – Pokiaľ pán Pavel hovorí, že mier je ilúzia, ja som zásadne proti. Nechceme vojnu, chceme mier. A Európa má po druhej svetovej vojne mier, za to musíme bojovať. Ak by som bol prezident, tak áno, máme pokračovať v pomoci Ukrajine, ale zároveň máme rokovať o mieri. Musia prestať zomierať ľudia.

Bude degradovať Pavla

Josef Mlejnek, politológ

– Babiš vytiahol hneď tvrdý kaliber. A z toho vystúpenia je jasné, aké základné obrysy tomu chce dať. Je otázka, či je už vyčerpaný potenciál ľudí, ktorí by mohli prísť voliť. Je možné, že ostrá rétorika cieli na to, že sa domnieva, že by mohol po vzore Miloša Zemana pritiahnuť ešte väčší počet ľudí do druhého kola. Babiš sa bude snažiť čo najviac degradovať Pavla v očiach jeho voličov a taktiež voličov kandidátov na treťom a ďalšom mieste. Snažil sa vykresliť Pavla a ko jastraba, ktorý chce podnecovať vojnový konflikt a seba prezentovať ako niekoho, kto je schopný prispieť k ukončeniu konfliktu.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com