Komentáre

V Bielorusku sa začali potenciálne nebezpečné spoločné cvičenia s ruskými jednotkami

Bielorusko, najbližší spojenec Moskvy, sa do ruskej invázie na Ukrajine priamo nezapojilo. Podľa Kyjeva by ale práve z bieloruského územia teraz mohlo Rusko viesť novú ofenzívu. Tak ako vlani vo februári na ukrajinskú metropolu Kyjev. Doteraz Moskva používa bieloruský vzdušný priestor na údery na Ukrajinu. V Bielorusku sa navyše v pondelok začalo spoločné vojenské cvičenie s ruskými silami.

Spoločné cvičenie bieloruských a ruských síl, ktoré sa začalo v pondelok, by malo trvať do 1. februára. Ani jedna zo strán však nespresnila, koľko vojakov naňho plánuje nasadiť. Bieloruské ministerstvo obrany bez ďalších podrobností iba uviedlo, že do manévrov zapojí všetky tamojšie vojenské letiská a letecké polygóny a tiež svoju protivzdušnú obranu.

Odhady toho, koľko má teraz Rusko vojakov na bieloruskom území, sa rozchádzajú. Šéf ukrajinskej pohraničnej služby Serhij Dejněko prvý januárový týždeň uvádzal, že v Bielorusku v tom čase malo byť vyše 10-tisíc ruských vojakov. Iné odhady ich spomínajú až 20 tisíc. Nezávisle overiť tieto počty však nie je možné.

Informačné operácie

Bieloruský generál Pavel Muravejko, ktorý je zároveň námestníkom tajomníka bieloruskej bezpečnostnej rady štátu, deklaroval, že manévre s ruskými silami majú mať výlučne obranný charakter. Napriek tomu sa Ukrajina pripravuje aj na variant, že pod zásterkou aktuálneho cvičenia sa môže Rusko znovu pokúsiť viesť z bieloruského územia rozsiahlu ofenzívu.

Niektorí predstavitelia bieloruskej exilovej vlády nedávno hovorili o obavách z možnej mobilizácie v Bielorusku. Podľa bývalého ministra kultúry Pavla Latušku mali už údajne skoro všetci zamestnanci bieloruského ministerstva vnútra dostať výzvu, aby odovzdali svoje pasy.

To, že jedným z možných smerov nového útoku by mohlo byť práve Bielorusko, spomínal už v decembri veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnij. Minulý týždeň potom tiež priamo prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval, aby armáda bola pripravená pri hraniciach, hoci zo strany Bieloruska ide podľa neho v tejto chvíli iba o silné vyhlásenia.

Hojne citovaný washingtonský Inštitút pre štúdium vojny minulý mesiac, po návšteve Vladimíra Putina v Minsku, uvádzal, že priame zapojenie bieloruskej armády do vojny je vraj v dohľadnej dobe nepravdepodobné.

Podľa neho Rusko vykonáva informačné operácie, ktoré majú ukrajinské sily viazať k bieloruským hraniciam, aby nemohli byť nasadené inde. Navyše agentúra Reuters upozorňuje, že na hraniciach medzi Ukrajinou a Bieloruskom sú teraz rieky vyliate z brehov a podmáčaná pôda.

Bieloruskí Wagnerovci

Okrem priameho vojenského zapojenia do invázie môže Alexander Lukašenko Kremľu ponúknuť aj naďalej nepriamu podporu. Ako už vlani koncom roka upozorňovalo okrem iného britské ministerstvo obrany, Bielorusko sa malo najskôr zapojiť do výcviku mobilizovaných Rusov.

Spomínaný americký Inštitút pre štúdium vojny potom poukazoval aj na to, že mal Minsk Rusom odovzdať niekoľko sto kusov techniky vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty, pravdepodobne aj delostreleckú muníciu.

Kabinet exilovej bieloruskej vodkyne Svjatlany Cichanouskej nedávno tiež varoval, že sa v Bielorusku údajne formuje tamojšia obdoba Wagnerovej armády. Teda súkromné ozbrojené skupiny, ako je tá riadená petrohradským podnikateľom Jevgenijom Prigožinom.

Konkrétne na vznik podobného zoskupenia upozorňoval člen takzvaného prechodného kabinetu Cichanúskej Valerij Sachaščik, zodpovedný za obranu a bezpečnosť.

Aktuálne cvičenie, ktoré má trvať do 1. februára, nie je jediné, ktoré Minsk a Moskva na tento rok plánujú. Okrem rýdzo rusko-bieloruských manévrov avizovalo Bielorusko na svojom území aj cvičenie v rámci takzvanej Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorá združuje spriatelené postsovietske krajiny. Tri zo štyroch cvičení tohto vojenského paktu sa majú tento rok konať práve v Bielorusku.

Autor: I.M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com