Svet

Žiadny iný zahraničný vodca nevenoval takú pozornosť vojne na Ukrajine ako čínsky prezident, tvrdí šéf CIA

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Bill Burns povedal, že žiadny iný zahraničný vodca „nevenoval tejto vojne a slabému vojenskému výkonu Ruska takú pozornosť ako Si Ťin-pching“, pretože premýšľa o svojich vlastných ambíciách na Taiwane a inde. Uviedol to v rozhovore pre televíznu stanicu PBS.

Burns dodal, že je zaujímavé sledovať reakciu čínskeho vedenia na vojnu na Ukrajine, keďže čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský vodca Vladimir Putin vytvorili v ostatných rokoch úzke partnerstvo.

„Niekoľko týždňov predtým, ako Putin spustil svoju inváziu na Ukrajinu, keď sa stretli na zimných olympijských hrách v Pekingu, vyhlásili priateľstvo bez hraníc,“ povedal Burns.

„Ukazuje sa však, že v skutočnosti existujú určité hranice tohto partnerstva, prinajmenšom pokiaľ ide o neochotu prezidenta Si Ťin-pchinga poskytnúť Putinovi takú vojenskú pomoc, o ktorú žiadal počas vojny na Ukrajine.“

Burns dodal, že Spojené štáty nevidia žiadne náznaky, že by to Rusi „mysleli vážne a chceli skutočne vyjednávať“ s Ukrajinou.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com