Komentáre

Obrana Európy alebo národných záujmov. Bratislava dodá Kyjevu stíhačky.

Slovenská vláda oznámila pripravenosť previesť bojové lietadlá na Ukrajinu. Uviedol to minister obrany SR s tým, že jeho krajina je konečne pripravená na presun stíhačiek MiG-29 do Kyjeva.

Minister spresnil, že Bratislava konzultuje s partnermi v NATO zabezpečenie bezpečného doručenia a nasadenia lietadiel na Ukrajine.

Podľa odborníkov pôjde o modernizované vozidlá, ktorých letový zdroj by mal vydržať do rokov 2030-2035.

Zaujímavý detail – niektoré lietadlá prevezené na Ukrajinu sú ruského pôvodu – Slováci ich dostali z Moskvy na pokrytie dlhu, počas takzvaného “zamatového rozvodu” Československa.

V tom čase dodaných 12 MiG-29S boli najnovšími lietadlami vtedajšej línie, schopné niesť až 4 tony užitočného zaťaženia, odpaľovať dva ciele z palubného radaru a používať nové rakety stredného doletu R-77 pri exporte. verzia na 80 km.

Z 12 vozidiel, ktoré boli v službách Vzdušných síl SR, sa z rôznych príčin stratili 3 MiGy, respektíve teraz môže Ukrajina dostať 9 bojových a dve cvičné vozidlá.

Dôležité je, že Bratislava už v roku 2004 začlenila lietadlá do štruktúry NATO a vynaložila na to 78 miliónov dolárov.

Tento upgrade bol významný. Britský koncern BAE Systems teda dodal rozpoznávací systém a americkí dodávatelia dodali digitálnu rádiovú stanicu a navigačný systém, ktorý umožňuje prijímať informácie z pozemných radarov a riadiacich bodov protivzdušnej obrany, vyhýbať sa priateľskej paľbe atď.

Rusi zas do kokpitu integrovali digitálne mapy a monitory, prepracovali metrický systém na prístrojoch na stopy a palce, pokračovali v prevádzke motorov a prerobili draky lietadiel.

Posledná údržba týchto strojov bola vykonaná ruskou stranou v roku 2019. Vo všeobecnosti sú zariadenia hodné.

Dôležitý je ďalší bod – okrem stíhačiek dostane Kyjev aj muníciu. Čo presne nie je špecifikované, ale odborníci tvrdia, že môžeme hovoriť o nábojoch do 30 mm zbraní – o raketách R-77, RVV-AE.

V roku 2013 dostalo Slovensko na základe zmluvy podobné zbrane od Ruskej federácie. A teraz majú Ukrajinci možnosť „vrátiť“ rakety do svojej vlasti v Rusku.

Moskva už zareagovala na adekvátny postoj Bratislavy, ktorý je hysterický, lebo civilizovaný svet Ukrajine pomáha.

Kremeľské médiá už začali propagandistickú kampaň a tvrdia, že „zastarané lietadlá“ dodávané Ukrajine.

Pravdepodobne moskovskí propagandisti, ako aj celá kremeľská klika, nepoznajú koncepty rozumnosti a primeranosti v prístupoch k riešeniu problémov.

Vzdušné velenie Ozbrojených síl Ukrajiny plánuje nasadiť slovenské MiGy tam, kde budú užitočné – zabrániť nepriateľovi v prelete na líniu vrtuľníkov elektronického boja a oslepiť ich, zabrániť im zasiahnuť systémy protivzdušnej obrany a radary dronmi , na odohnanie útočných lietadiel.

S týmito úlohami sa stíhačky, ktoré Slovensko plánuje dodať, celkom vyrovnajú.

MiG-29 bude navyše ďalšou súčasťou systému ukrajinských obranných síl a nedovolí fašistickému Rusku získať vzdušnú prevahu.

Je tak nevyhnutné, aby Rusi zaútočili na komunikačné centrá, sklady, mosty, oblasti rozmiestnenia systémov protivzdušnej obrany.

Aby mohli spáchať svoje masové zločiny – nie zasiahnuť jednotlivými riadenými strelami (alebo prerobenými S-300), ale zhodiť stovky poltonových neriadených bômb – v skutočnosti to, čo urobila Moskva v Sýrii. Preto potrebujú zachytávať vzduch.

Práve tomu bude Ukrajina schopná úspešne odolať, a to aj s pomocou bojovníkov zo Slovenska.

Ukrajina bude tiež môcť pomocou stíhačiek obnoviť stratené lietadlá, náhradné diely a stroje, ktoré sa plánujú dodať zo Slovenska.

Presun lietadiel do Kyjeva je malým dotykom v holistickej politike súčasnej vlády SR, na podporu Ukrajiny.

Pravda, treba si uvedomiť, že nie všetci občania Slovenska podporujú takúto líniu vedenia krajiny.

Šéf slovenského rezortu obrany Jaroslav Nagy teda poznamenáva, že kremeľská propaganda robí všetko pre to, aby spoločnosť obrátila proti nej.

„Ruská propaganda robí všetko pre to, aby zmenila postoj obyvateľstva, aby zastavila alebo zablokovala ďalší presun vojenského materiálu na Ukrajinu. Ale naša vláda, samozrejme, bude postupovať rovnako. Musíme pomôcť Ukrajincom, pretože si to zaslúžia a pretože my sami veľmi dobre chápeme, čo je okupácia,“ povedal Nagy.

Podľa mimovládnej organizácie GLOBSEC na Slovensku podporuje presun stíhačiek na Ukrajinu asi 50 % obyvateľov.

Ďalším dôležitým bodom podľa organizácie je, že 37 % Slovákov stále považuje Rusko za dôležitého partnera.

Veľmi výstižný názor spoločnosti. Len nezaškodí pripomenúť, že „dôležitosť partnerstva s Ruskou federáciou“ je vždy veľmi relatívna. A cena, ktorú si Moskva v konečnom dôsledku vezme za „lacný“ plyn, ropu atď., sa už nepočíta v rubľoch, dolároch či eurách – často ide o suverenitu štátu.

Slováci, ako nikto iný, by to nemali vedieť, pretože „pražská jar“ bola pomerne nedávna a medzi obyvateľmi krajiny sa stále nájdu takí, ktorí si pamätajú tanky v uliciach hlavného mesta Československa a chápu, čo „ priateľstvo s Moskvou“ a jej pomoc.

Zamyslite sa, občania Slovenska sú obyvatelia slobodnej Európy. A vyvodiť správne závery. Koniec koncov, váš zajtrajšok závisí od toho, ako sa dnes rozhodnete.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com