Komentáre

Maďarsko uvoľnilo cenový strop pre ruskú ropu. Zelenskyj: Toto nie je vážne rozhodnutie

Rada EÚ v sobotu oficiálne oznámila, že stanovila strop pre cenu ruskej ropy na úrovni 60 dolárov. za barel. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tento strop „nie je vážnym rozhodnutím.“ Maďarsko medzitým získalo výnimku z tohto limitu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že stanovenie hornej hranice ceny ruskej ropy na úrovni 60 dolárov nebude problém. „nie je vážne rozhodnutie“, pretože ide o úroveň, ktorá je pre rozpočet štátu agresora úplne pohodlná. Ruský rozpočet dostane 100 miliárd dolárov ročne. poznamenal

“Tieto peniaze sa nepoužijú len na vojnu a pokračujúce sponzorstvo Ruska iných teroristických režimov a organizácií. Tieto peniaze sa použijú na ďalšiu destabilizáciu tých krajín, ktoré sa teraz snažia vyhnúť zásadným rozhodnutiam,” povedal Zelenskyj vo večernom prejave zverejnenom na telegram.

Zelenskyj: Tento čas bude premárnený

Pripomenul to ukrajinský prezident Poľsko a pobaltské štáty navrhli stanoviť strop cien ruskej ropy na 30 dolárov.

“Rusko už spôsobilo kolosálne straty všetkým krajinám sveta zámernou destabilizáciou energetického trhu a svet nemôže rozhodnúť o skutočnom energetickom odzbrojení. Toto je slabá pozícia,” zhodnotil Zelenskyj.

Podľa ukrajinského prezidenta „je len otázkou času, kedy aj tak budú musieť byť použité serióznejšie nástroje.“ „Škoda, že tento čas bude premrhaný,“ vyhlásil.

Maďarsko je oslobodené od obmedzenia cien ruskej ropy

Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Peter Szijjártó v sobotu na Facebooku oznámil, že Maďarsko bolo oslobodené od uplatňovania stropu na cenu ropy dovážanej z Ruska.

„Počas rokovaní o limite ceny ropy sme tvrdo bojovali za záujmy Maďarska a nakoniec sme uspeli: Maďarsko bolo oslobodené od limitu,“ napísal politik, „takéto kroky (Európskej únie – pozn. red.) poškodzujú európsku ekonomiku. väčšina.”

Spoločné vyhlásenie Estónska, Litvy a Poľska

Mechanizmus limitov cien ropy zabezpečí účinnosť sankcií uvalených na ruskú ropu, zdôraznili ministri zodpovední za európske záležitosti Estónska, Litvy a Poľska v spoločnom vyhlásení. Tento limit je len jedným prvkom reakcie na ruskú agresiu proti Ukrajine, dodávajú.

Rada Európskej únie v sobotu oficiálne oznámila, že stanovila strop pre cenu ruskej ropy na 60 USD za barel. Tento krok má znížiť skoky cien ropy a znížiť príjmy ruského rozpočtu.

Krajiny G7 a Austrália sa dohodli na rovnakom limite, pripomína agentúra Interfax-Ukrajina.

Ropovody boli predtým vylúčené zo šiesteho balíka sankcií, ktorý umožňuje Maďarsku, Slovensku a Českej republike dovážať ropu cez ropovod Družba. Embargo prijaté v rámci šiesteho balíka vstúpi do platnosti od pondelka na ropu dovážanú po mori a od 5. februára 2023 na ruské ropné produkty.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com