Komentáre

Európa sa pripravuje na vlnu ruských sabotáží

Európske spravodajské služby vydali pre svoje vlády prísne varovania týkajúce sa čoraz bezohľadnejších sabotážnych plánov Ruska na celom kontinente. Denník Financial Times informuje o znepokojujúcom trende, keď Kremeľ neprejavuje veľké obavy o potenciálne civilné obete, pretože plánuje bombové útoky, podpaľačstvo a poškodzovanie infraštruktúry.

Odhalenia, ktoré zdieľajú viaceré európske krajiny, vytvárajú znepokojujúci obraz agresívnejšieho a koordinovanejšieho úsilia ruských agentov. Tento posun smerom k fyzickým škodám znamená nebezpečnú eskaláciu nad rámec dezinformačných kampaní a hackerských útokov, ktorými je Rusko už neslávne známe.

Podľa Thomasa Haldenwanga, šéfa nemeckej domácej spravodajskej služby, riziko štátom riadených sabotáží výrazne vzrástlo, pričom Rusko prejavuje nový komfort pri uskutočňovaní operácií na európskej pôde. Toto zvýšené riziko zdôrazňuje naliehavú potrebu európskych vlád čeliť hrozbe, ktorú predstavuje ruská agresia.

Nedávne vyhlásenie NATO, v ktorom vyjadrilo znepokojenie nad nárastom škodlivých aktivít zo strany Ruska, ešte viac zdôrazňuje vážnosť situácie. Aliancia, ktorá slúži ako základný kameň európskej bezpečnosti, teraz mobilizuje zdroje na boj proti tejto hrozbe a ochranu členských štátov pred možnými škodami.

Vysokopostavený predstaviteľ európskej vlády zdôraznil potrebu zvýšenej informovanosti a sústredeného úsilia na boj proti ruskej agresii. Úradník zdôraznil prepojenú povahu operácií Moskvy, čo poukazuje na strategické úsilie vyvinúť maximálny tlak na európske krajiny.

Vyhostenie viac ako 600 ruských špiónov pracujúcich v Európe pod diplomatickým krytím po ruskej invázii na Ukrajinu ešte viac odhalilo rozsah aktivít Kremľa na kontinente. Táto čistka zasadila významnú ranu ruskej spravodajskej sieti, ale naďalej pretrvávajú obavy o jej schopnosť preskupiť sa a pokračovať v podvratnej činnosti.

Analytici z Royal United Services Institute (RUSI) upozornili na snahy Ruska rozšíriť svoju prítomnosť v Európe, pričom často využíva zástupcov, ako je ruská diaspóra a skupiny organizovaného zločinu. To zdôrazňuje potrebu, aby európske vlády zostali ostražité a prijali komplexný prístup k boju proti ruskej sabotáži.

Európske bezpečnostné služby zostávajú v stave vysokej pohotovosti, pretože hrozba ruskej sabotáže je stále aktuálna. Je nevyhnutné, aby vlády spolupracovali spolu s NATO a ďalšími spojencami s cieľom zabrániť týmto nekalým aktivitám a zaistiť bezpečnosť kontinentu a jeho občanov.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com