Komentáre

Strašidelný objav v Chersone. Rusi spálili telá svojich vojakov na smetnom koši?

Svedkovia z oslobodeného Chersonu povedali korešpondentovi britského denníka „The Guardian“, že Rusi spaľovali mŕtvoly vojakov zabitých v boji na miestnej skládke. Telá vo vreciach priviezli na miesto nákladné autá. Denník uvádza, že Kremeľ chcel týmto spôsobom zakryť skutočný rozsah strát, ktoré utrpela vojna na Ukrajine.

Rusi spálili mŕtvoly svojich vojakov?

„The Guardian“ informoval, že medzi kopami odpadkov môžete nájsť napr. Ruské vlajky, vojenské uniformy a prilby. Počas ruskej okupácie bola skládka väčšinu času uzavretá. Svedkovia uviedli, že Rusi strážili oblasť, kadiaľ vchádzali kamióny s čiernymi taškami. Potom sa nad odpadkovým poľom vznášal čierny dym a strašný smrad.

“V oblasti bol výrazný zápach horiaceho mäsa,” informoval korešpondent The Guardian Luke Harding. Najviac tiel podľa svedkov v lete spálili Rusi.

“Vždy, keď na nich naša armáda strieľala, Rusi sem telá priniesli,” povedala denníku Iryna (40), obyvateľka Chersonu. Prvýkrát sa tak stalo v júni po zosilnených útokoch na ruské pozície.

Svedkovia opisujú udalosti na skládke

Na mieste bol korešpondent denníka The Guardian, aby sa porozprával s ľuďmi, ktorí tam pracujú.

„Rusi prišli v kamaze plnom odpadkov a mŕtvol a všetko to vyložili,“ povedal jeden zo zamestnancov, ktorý bol očitým svedkom. Dodal, že podľa jeho názoru mŕtvoly neboli pochované, ale pokryté postupnými vrstvami odpadu. Zdôraznil, že nevie, či sú mŕtvoly vojaci alebo civilisti.

45-ročná Svitlana Viktorina, ktorá spolu s manželom odvážala odpadky na skládku, zasa povedala, že Rusi zriadili kontrolný bod pri vstupe na skládku.

“Počas spaľovania tiel nás nepustili do oblasti,” povedala. “Poviem ti ako to bolo.” Prišli sem, zopár dali na stráž, vyložili a spálili,“ opísala. „Jedného dňa sme s manželom prišli v nesprávny čas. Robili si len svoj biznis. Manžel bol celou silou zasiahnutý palicou do tváre, “povedala Svitlana. Priznala tiež, že nenašla žiadne pozostatky. “Všetko spálili,” povedala.

Informáciu Guardianu na Twitteri zdieľal zástupca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

— „The Guardian“ hlási, že obyvatelia oslobodeného Chersonu hlásili, že Rusi spálili mŕtvoly svojich vojakov na smetisku. Teraz je v hromade odpadu vidieť útržky ruských vlajok, prilieb a oblečenia,“ napísal na Twitteri.

“Páchlo to ako spálené mäso”

Podľa niektorých pracovníkov skládky si Rusi vybrali jej najodľahlejšiu oblasť. Jeden svedok uviedol, že oblasť mohli zamínovať Rusi. V súčasnosti nie je možné z bezpečnostných dôvodov prejsť priamo na toto miesto.

“Čokoľvek tam robili, páchlo ako spálené mäso a dym bol veľmi hustý,” povedal muž.

„The Guardian“ uvádza, že desiatky obyvateľov Chersonu hovoria o spaľovaní mŕtvol ruských vojakov.

Pripravil Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com