Svet

Hurikán Ian si na Floride mal vyžiadať stovky obetí na životoch

Hurikán Ian si podľa nepotvrdených správ vo floridskom okrese Lee vyžiadal stovky obetí na životoch.

„Nemám potvrdené čísla, ale viem určite, že počet úmrtí je v stovkách. Máme tisíce ľudí, ktorí čakajú na záchranu,“ povedal stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

Zástupca susedného okresu Charlotte Chris Constance stanici CNN potvrdil šesť úmrtí. V Lee sa nachádzajú mestá Fort Myers a Cape Coral, ktoré vo štvrtok floridský guvernér Ron DeSantis označil za „zdevastované“.

„Niektoré z týchto oblastí – mestá ako Cape Coral či Fort Myers – boli v dôsledku búrky fakticky zaplavené a skutočne zdevastované,“ povedal DeSantis. Región podľa jeho slov zasiahla „500-ročná voda“.

Fort Myers, mesto s 83 000 obyvateľmi na juhozápadnom pobreží Floridy, obklopujú kanály, zátoky a rieky. Veľká časť mesta bola zaplavená. Vážne poškodená bola aj jediná cesta, ktorá spája s pevninou turistami obľúbené neďaleké ostrovy Pine Island a Sanibel. „Priechodné nie sú“ dva mosty, ktoré si budú vyžadovať opravu, povedal DeSantis.

Ian zasiahol pobrežie Floridy v stredu večer SELČ ako hurikán štvrtej z celkovo piatich kategórií. Živel postupuje ďalej do vnútrozemia a zoslabol na úroveň tropickej búrky. Americké Národné centrum pre hurikány varovalo pred vážnym nebezpečenstvom záplav a silných dažďov v strednej časti Floridy.

DeSantis uviedol, že bez elektriny sa ocitli vyše dva milióny domácností a firiem, najmä v okrese Lee County, kde leží aj Fort Myers. V súvislosti so správami o obetiach uviedol, že zatiaľ ide o „dve nepotvrdené úmrtia“.

Hurikán Ian zasiahol v utorok – predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, – západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com