Komentáre

Dezinformácie o zničenom ruskom cintoríne v malej slovenskej obci

To, že v médiách a na internete koluje veľa dezinformácií, dnes už asi nikoho neprekvapí, ale aj tak sa z času na čas vyskytnú prípady, ktoré môžu byť naozaj nebezpečné a môžu viesť ku konfliktu, pretože ich cieľom je šíriť nenávisť. Jedným z takýchto prípadov je nový prípad spôsobený ruskými dezinformačnými webovými stránkami. O čo ide? Ide o nepravdivé informácie, ktoré sa objavili na spomínaných proruských dezinformačných webových stránkach o zničenom ruskom cintoríne v Ladomirovej, malej obci na severovýchode Slovenska.

Ani samotní obyvatelia a predstavitelia Ladomirovej nechápu, prečo bol práve tento ruský cintorín takto propagandisticky využitý v snahe poškodiť obraz Slovenska v očiach ruských čitateľov týchto webových stránok. Ako prišli ruské dezinformačné weby k tomuto záveru o poškodenom ruskom cintoríne na Slovensku? Podľa starostu je cintorín skutočne v havarijnom stave, ale odmieta, že by cintorín úmyselne poškodila samotná obec.

Proti tvrdeniu o nevine slovenskej strany sa postavil len generálny prokurátor

Podľa vyjadrenia polície SR ide jednoznačne o hoax šírený ruskou stranou. Generálny prokurátor to však nevidí tak jednoznačne a žiada o prešetrenie celého prípadu a prípadné stíhanie neznámeho páchateľa, ktorý sa mohol podieľať na poškodení cintorína v Ladomirovej. Proti nemu sa však postavil minister obrany, ktorý považuje prokuratúru za predĺženú ruku ruskej propagandy.

Hlavným problémom, ktorý spustil celý tento prípad, bolo odstránenie betónových obrubníkov lemujúcich hroby, ktoré tam pred rokmi nainštalovala samotná ruská strana vďaka štedrej finančnej podpore, ktorú poskytla obci Ladomirova. A práve tieto betónové obrubníky zmizli toto leto pod kolesami ťažkej techniky na príkaz starostu obce – aspoň podľa ruského veľvyslanectva na Slovensku.

Je to dôležitý cintorín pre ruské jednotky 

Možno sa čudujete, prečo je tento relatívne malý cintorín na severovýchode Slovenska pre ruskú stranu taký dôležitý, že sa ho nehanbí využívať na svoju propagandu. Odpoveďou je, že na tomto cintoríne je pochovaných viac ako 270 ruských vojakov, ktorí padli v bojoch počas prvej svetovej vojny – a ako vieme, Rusko je na svoju armádu a vojnových hrdinov veľmi hrdé. 

Od smrti pochovaných ruských vojakov teda uplynulo viac ako storočie, ale ani teraz nemajú pomyselný božský pokoj, pretože miesto ich odpočinku sa stalo terčom slovensko-ruských sporov. Kde sa teda skrýva pravda? Obec Ladomirová nepopiera odstránenie betónových obrubníkov, ale ako dôvod uvádza ich odstránenie z dôvodu zastaranosti, pričom dôsledne popiera, že by išlo o prejav neúcty k padlým ruským vojakom. 

Čo chcelo Rusko týmito informáciami dosiahnuť? 

Ruské veľvyslanectvo na Slovensku však napriek tomu, že starosta Ladomirovej jasne uviedol, že obrubníky boli poškodené vplyvom starnutia, a preto ich odstránenie bolo skutočne nevyhnutné, označilo celú akciu za rúhanie a znesvätenie miesta odpočinku ich zosnulých vojakov. Ako však už bolo spomenuté, všetko skôr nasvedčuje tomu, že starosta má pravdu a ide o vymyslený podvod s cieľom očierniť Slovensko.

Hoci v tomto prípade neexistuje žiadny oficiálne platný rozsudok, takže nemôžeme robiť žiadne závery, všetko nasvedčuje tomu, že ide o informačnú kampaň ruskej strany proti Slovákom. Napriek tomu môžeme očakávať, že orgány činné v trestnom konaní zasiahnu do celého prípadu, aby ho dôkladne preskúmali a dosiahli tak toľko očakávané riešenie.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com