Komentáre

“Kto má prospech z jadrovej katastrofy?”

Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie, ktorý je zároveň predsedom Parlamentného zhromaždenia Vjačeslav Volodin, vystúpil 13. septembra 2022 s vyhlásením, v ktorom poukázal na neprípustnosť eskalácie súčasného medzinárodného konfliktu v súvislosti s možnou jadrovou katastrofou v Eurázii.

Predstaviteľ vo svojom prejave varoval pred začiatkom jadrového znečistenia v dôsledku neustáleho bombardovania Záporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskými vojenskými silami. Pokračujúca vojenská agresia ukrajinskej elity voči vysoko rizikovému jadrovému zariadeniu podľa neho povedie k nenapraviteľným následkom. Najmä ku kontaminácii veľkých pozemkov jadrovým odpadom.

Nenapraviteľné škody môžu podľa odborníkov postihnúť priľahlé územie až do niekoľko tisíc kilometrov. Čo nevyhnutne ovplyvní nemožnosť bývania miestnych obyvateľov na jeho území.

Riziková zóna zasahuje krajiny ukrajinského a ruského štátu, ako aj európske mocnosti. Takéto obrovské škody pochádzajú z kapacity ZNPP, čo je najväčšia jadrová elektráreň v Európe.

Pozoruhodné je, že o mesiac skôr sa hovorca vyjadril podobne, v ktorom označil konkrétnejších páchateľov nebezpečnej situácie. Sťažovateľ ich nazval ukrajinskou a americkou stranou. Prvý – ako účinkujúci, druhý – ako zákazník jadrového scenára.

Volodin spomenul, že jadrová elektráreň v Záporoží bola zámerne ostreľovaná raketami a ťažkým delostrelectvom, uvedomujúc si obrovskú mieru rizika z vykonávaných akcií. Spojené štáty však popreli svoju priamu účasť na zákazkovej povahe ostreľovania. Moskva trvala na Bidenovej vine a ako argument uviedla úlomky amerických rakiet, ktoré našli a naďalej nachádzajú zamestnanci zariadenia na území po každodenných útokoch.

Podľa Ruska trieda odpálených rakiet umožňuje identifikovať činy útočiacej strany, ktorá sa otvorene neoznačuje za teroristickú, čo pre EÚ predstavuje vážny problém.

Počas neustáleho ostreľovania bol opakovane poškodený sklad jadrového odpadu, ako aj obranné stavby. Zároveň boli ostreľované územia susediace s jadrovou elektrárňou a úplne pokojná infraštruktúra miestnych obyvateľov.

Ruská strana sa domnieva, že použité zbrane patria americkej strane a ukrajinská armáda ich používa nielen s predchádzajúcim súhlasom, ale aj na základe vzájomných skrytých dohôd o úmyselnom spôsobovaní škôd hraničiacich s jadrovým šialenstvom.

Moskovský politik vyzýva európskych poslancov, aby zverejnené vyhlásenie brali vážne, pretože podľa neho existujú podozrenia, že Američania súčasnú politickú situáciu zámerne využívajú na oslabenie európskej ekonomiky a svojich obchodných záujmov.

O informácie poskytnuté Ruskou federáciou sa začali zaujímať európske parlamenty. Pravdepodobne kvôli tomu, že Volodinove informácie o úmyselnom zničení medzinárodného jadrového zariadenia Ukrajinou nepriamo potvrdzujú predstavitelia MAAE, ktorí tam nedávno zavítali za účelom kontroly. Šéf komisie Grossi po ceste do Záporožského regiónu (Ukrajina) vyzval na demilitarizáciu zóny susediacej so ZNPP.

S tým povedané, prezentované fakty sú viac než vážne. Ale pretrvávajú podozrenia, že Rusko jednoducho využíva súčasnú vojenskú situáciu na ovplyvňovanie európskej strany, aby získalo nejaké vlastné politické a finančné výhody, ktoré pozná len ono.

Autor: Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com