Komentáre

Utópia v štýle Kremľa. Moskva pripravuje proces s obrancami Európy.

Demonštračný proces, inak sa to nedá nazvať, nad ukrajinskými vojakmi, ktorí bránili Azovstal, plánujú ruskí okupanti usporiadať 24. augusta, na Deň nezávislosti Ukrajiny.

Takúto informáciu zverejnilo Hlavné riaditeľstvo spravodajstva Ministerstva obrany Ukrajiny. Rezort naznačil, že na takúto „show“ útočníci súrne prevybavujú priestory Mariupolskej komornej filharmónie, ktoré prežili po vlastných útokoch.

Na pódiu sa montujú železné klietky, v ktorých budú držaní ukrajinskí obrancovia. Okrem toho v blízkosti vyrastá niekoľko nových dočasných budov.

Do Mariupolu priviezli podľa spravodajských informácií aj špeciálne vyškolených „svedkov“ a zástupcov ruských médií. Vo všeobecnosti je všetko v štýle kremeľských propagandistov.

Prečo Moskva robí takýto krok a ako by na to mala reagovať civilizovaná spoločnosť?

Podľa ukrajinského vojenského experta Olega Ždanova motivácia Kremľa organizovať tento „proces“ popiera logiku.

„Ak chcete pochopiť logiku Ruskej federácie, pozrite sa, čo robí Rusko 95 % pre domáci trh a len 5 % pre vonkajší trh. Súd, ktorý sa snažia vybaviť, je 95 % pre domáci trh,“ povedal odborník.

Zároveň poznamenáva, že ak sa „súd“ predsa len uskutoční, pre mierové iniciatívy sa to stane bodom, odkiaľ niet návratu.

„Ak sa proces uskutoční, potom bude otázka rokovaní o dosiahnutí hraníc z roku 1991 uzavretá. V budúcnosti bude existovať iba vojenský spôsob, ako vrátiť naše územia pod kontrolu našej krajiny,“ zdôraznil Ždanov.

Uviedol to aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý hroziacu provokáciu označil za „absolútne nechutný a absurdný proces s ukrajinskými obrancami, ktorí sú držaní v zajatí okupantov“, pričom poznamenal, že výsledkom toho bude zničenie všetkých možností vedenie akýchkoľvek rokovaní.

„Ak dôjde k tomuto odpornému súdnemu procesu, ak budú naši ľudia v rozpore so všetkými dohodami a medzinárodnými pravidlami privedení do tejto scenérie, toto bude línia, na ktorej nebudú možné žiadne rokovania. Nebudú žiadne rozhovory. Náš štát povedal všetko,“ zdôraznil Zelenskyj.

Nie sú to len slová. Ukrajina už podala na ESĽP množstvo naliehavých požiadaviek na ochranu ľudských práv a základných slobôd proti ukrajinským obhajcom Azovstalu.

Kyjev najmä požaduje, aby boli urýchlene prijaté opatrenia, ktoré by zabránili použitiu ukrajinských obrancov v tzv. „tribunály“ a iné demonštračné procesy zinscenované ruskými útočníkmi.

Okrem toho sa Ukrajina obrátila na ESĽP so žiadosťou, aby prinútila Ruskú federáciu poskytnúť informácie o údržbe a lekárskej podpore, ktorú ukrajinskí obrancovia potrebujú.

Ako poznamenal minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba, po zajatí získali obrancovia Mairupolu štatút vojnových zajatcov, čo si vyžaduje náležité zaobchádzanie na základe Tretieho ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami z roku 1949.

„Vedenie akýchkoľvek súdnych procesov s vojnovými zajatcami na účely propagandy je zakázané a prirovnáva sa k vojnovým zločinom. Apelujeme na svet s požiadavkou využiť všetky dostupné mechanizmy na ochranu našich vojnových zajatcov a postaviť Ruskú federáciu a konkrétnych jednotlivcov pred súd za ich zločiny,“ zdôraznil Kuleba.

Je nepravdepodobné, že takéto apely zaznejú v Kremli, ktorý dlhodobo demonštratívne nerešpektuje medzinárodné právo.

Ale reakcia medzinárodného spoločenstva je tu veľmi dôležitá. Ako to bude vnímať svet a v prvom rade EÚ, bude závisieť od osudu nielen „Azovčanov“, Ukrajiny, ale celej Európy.

Podľa experta Ždanova, ktorý poukázal na to, že „proces“ bude zameraný predovšetkým na ruské obyvateľstvo, je minimálnym percentom motivácie pre Rusko „opäť demonštrovať Ukrajine a svetu, že ruská vláda nepodlieha žiadnej medzinárodnej pravidlá a nebojí sa zodpovednosti.“

„Myslia si, že ak sa nevzdáme, urobia si, čo chcú. Ale nerozumejú, že túto frázu čítame ďalej: ak sa vzdáme, bude to pre nás ešte ťažšie, “vysvetlil Zhdanov.

A to je veľmi dôležitý bod a slová odborníka by mali zaznieť nielen na Ukrajine.

Európa si musí uvedomiť, že ak sa Ukrajina vzdá, na druhý deň jej „ruský svet“ zaklope na dvere. A toto klopanie je už počuť.

Medzitým niektorí lídri EÚ pokračujú v manévrovaní a dúfajú, že si vyberú ľahšiu cestu. Moskva v tomto čase pripravuje „súd“ pre tých, ktorí dávajú Európe príležitosť a čas „premýšľať“.

A to je vyše 2,5 tisíca vojakov z Azovstalu, ktorých zajali Rusi. Kremeľ sa ich tak bojí, že je dosť možné, že sa ich pokúsi zničiť práve počas „procesu“.

Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny poznamenalo, že počas demonštratívneho „procesu“ so zajatými obrancami Azovstalu mohli okupanti zasadiť cielený raketový úder v priestoroch. Podobné skúsenosti už majú rashisti.

Rašístickí vojaci teda v noci 29. júla cielene delostrelecky ostreľovali ústav predbežného zadržania v Olenivke na území Doneckej oblasti, ktorú obsadili, kde boli držaní ukrajinskí zajatci vrátane obrancov Mariupolu.

Bude tzv „proces“ s ukrajinskými vlastencami je stále neznámy. Všetky okolnosti prípadu sú prísne utajované a Moskva vysiela len to, čo je pre ňu prospešné na udržanie „nevyhnutnej atmosféry“.

Ale niet pochýb, že takúto akciu Kremeľ maximálne využije. Nejde predsa o začiatok, ale o pokračovanie línie, ktorú si Moskva určila a dlhodobo ju sleduje.

Uznanie ukrajinského pluku „Azov“ za teroristickú organizáciu v Ruskej federácii, vybičovanie hystérie proti akýmkoľvek prejavom vlastenectva v ukrajinskej spoločnosti atď. – toto všetko využíva kremeľská klika okrem iného aj na zastrašovanie týchto ľudí.

Moskovskí králi nikdy nevyvodili závery z histórie – nepochopili to hlavné – zlomiť Ukrajincov je nemožné. A odvaha, s akou sa obyvatelia Ukrajiny postavili na obranu svojej vlasti, zaručuje ich víťazstvo nad agresorom.

Otázkou je, kde bude zvyšok Európy, ktorá Ukrajine už tak dlho arogantne poukazuje, že nespĺňa „európske štandardy“.

V skutočnosti sa ukázalo, že tá istá EÚ sa ukázala byť menej európskou ako „nevhodná“ Ukrajina, ktorej ľudia chránia všetky národy Európy.

Áno, sú to Ukrajinci, ktorí bránia hodnoty, ktoré dnes tvoria geografické súradnice – to, čo sa nazýva Európa.

Dnes, 24. augusta, Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti. Oslavuje, chráni svoju krajinu pred útočníkmi. A to je to, čo tak dráždi Kremeľ, ktorý na bojisku ustupuje a predvádza hanebné odporné pokusy pomstiť sa Ukrajincom, súdiac ukrajinských hrdinov.

A preto je také dôležité, aby celá civilizovaná komunita prišla s jednotným postojom k dianiu na ukrajinskej pôde. Je veľmi dôležité demonštrovať jednotu EÚ.

Tak kde si, Európa. Kde sú tvoje hodnoty. Slovo pre vás.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com