Svet

Bývalého primátora Jekaterinburgu vyšetrujú pre kritiku invázie

Ruské úrady stíhajú viacero aktivistov, ktorí “špeciálnu vojenskú operáciu” nazvali vojnou.

Ruské úrady zadržali opozičného politika Jevgenija Rojzmana, bývalého primátora Jekaterinburgu, ktorý je známym kritikom Kremľa a v ostatnom čase konkrétne aj ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruských štátnych médií.

Rojzmana teraz vyšetrujú pre “diskreditáciu ruskej armády”, uviedla agentúra TASS citujúca príslušníkov jekaterinburských bezpečnostných síl.

Rojzman bol za primátora Jekaterinburgu – štvrtého najväčšieho ruského mesta – zvolený v roku 2013. V Rusku pritom patril k jedným z mála predstaviteľov, ktorí boli zvolení do takýchto funkcií, hoci otvorene kritizovali prezidenta Vladimira Putina a podporovali jeho úhlavného protivníka – v súčasnosti väzneného – Alexeja Navaľného.

Samotné Rusko označuje vojnu na Ukrajine ako “špeciálnu vojenskú operáciu” zameranú na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti. Ruské úrady pritom stíhajú viacero aktivistov, ktorí túto “operáciu” nazvali vojnou alebo v súvislosti s ňou Moskvu kritizovali, pripomína Reuters.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com