Komentáre

Koľko stojí sloboda. Prečo Schroeder letel do Moskvy?

Zima, ktorá sa nemilosrdne blíži k Európe, diktuje jej podmienky a určuje agendu – s blížiacim sa chladným počasím sa na európskom kontinente čoraz viac otvára otázka plynu. A každým dňom sa táto téma stáva aktuálnejšou.

Názorným príkladom je bývalý nemecký kancelár Gerhard Schroeder, ktorý oznámil potrebu spustenia plynovodu Nord Stream 2, pričom ako dôvod uviedol zložitú situáciu v zásobovaní Nemecka energiou.

Schroeder (nemecký kancelár v rokoch 1998-2005) zároveň presadzuje úplne necivilizované videnie situácie. Nie sú to ani prokremeľské, ale absolútne kremeľské naratívy.

Politik verí, že skoré uvedenie plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky môže „najjednoduchším spôsobom vyriešiť problém nedostatku paliva v Nemecku“. Takto exkancelár vysvetľuje svoje kontakty s Kremľom a priamo s prezidentom Ruskej federácie.

„Prinesie osobné dištancovanie sa od Putina naozaj niekomu niečo dobré? Urobil som určité rozhodnutia a podporujem ich. A dal jasne najavo: možno môžem byť opäť užitočný. Tak prečo by som sa mal za to ospravedlňovať,“ povedal Schroeder, keď komentoval obvinenia z „úzkych kontaktov“ s Kremľom a vylúčil možnosť akéhokoľvek „prerušenia“ vzťahov s Moskvou.

Ale ak takéto vyhlásenie môže ukázať Schroedera ako skúseného politika, potom jeho ďalšie úvahy naznačujú mylnosť pôvodného dojmu.

Schroeder je teda presvedčený, že Rusko je odhodlané vyriešiť konflikt na Ukrajine mierovou cestou. „Kremeľ chce riešenie prostredníctvom rokovaní,“ domnieva sa politik a snaží sa všetkých presvedčiť, že práve Kyjev je v tejto otázke nekonštruktívny.

A tu je jasne vidieť nahrádzanie pojmov, pokus hrať sa na emócie ľudí. Toto je čisto kremeľský prístup a Schroeder ho obratne využíva.

Nemec tu zároveň prelína otázky odblokovania ukrajinských prístavov pre vývoz obilia z Ukrajiny: „Už v marci bol v Istanbule vyjednávací prístup ku konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Schroeder zároveň označil samotnú „dohodu o obilninách“ za „prvý úspech, v dôsledku ktorého je možné postupne dosiahnuť prímerie“.

To znamená, že Moskva je v posolstvách nemeckého exkancelára akousi supermierumilovnou jednotkou, ktorá sa snaží zastaviť vojnu – Schroeder zároveň taktne zamlčí, že to bolo „mierumilovné“ Rusko. napadol susednú Ukrajinu.

A práve predstavitelia ruskej armády okrádajú, znásilňujú a zabíjajú civilné obyvateľstvo a vytierajú domy a školy, ničia celé osady.

A ak by toto všetko chcela Moskva naozaj zastaviť, potrebovala by zastaviť len svoje šialenstvo.

Bývalý kancelár Nemecka sa však naďalej drží svojej línie. Schröder aj po odchode zo svojich pozícií v energetických projektoch Kremľa naďalej cestuje do Moskvy a stretáva sa s Putinom.

Samozrejme, populistický postoj sa vždy ľahšie presadzuje. A keď cena plynu v Európe presiahla 2200 $/tis. kubických metrov, a potom, po prekonaní marcového rekordu, prekročil hranicu 2 300 dolárov, bývalý kancelár sa nepripojil a použil to ako argument vo svojej hre na strane Kremľa.

Pravda, zároveň nezačal vysvetľovať dôvody takéhoto skoku cien energií. Gazprom 27. júla znížil úroveň dodávok cez Nord Stream na 20 % nominálnej kapacity po odstavení dvoch turbín.

Moskva už podobný kúsok predviedla a obvinila západných partnerov z „vytvárania podmienok“ na zvýšenie cien. Práve sankcie, v dôsledku ktorých nemohla ruská firma fungovať (nedostatok komponentov), ​​sa podľa Kremľa stali spúšťačom rekordnej ceny plynu.

„Situácie s turbínami pre Nord Stream boli umelo vytvorené, vznikli v dôsledku západných sankcií, takže ruská strana môže urobiť len málo,“ povedal hovorca prezidenta Ruskej federácie Peskov.

Gazprom ešte v polovici júna oznámil zníženie dodávok cez Nord Stream zo 167 na 67 miliónov kubických metrov plynu. Dôvodom je oprava motora s plynovou turbínou.

Spoločnosť poslala turbínu na opravu do Kanady, ale vyskytli sa problémy s vrátením zariadenia kvôli kanadským sankciám proti Rusku, ktoré sa urovnali po rokovaniach medzi Ottawou a Berlínom.

„Existujú určité umelé ťažkosti, ktoré priniesli takzvané sankcie, nezákonné obmedzenia,“ povedal Peskov a zdôraznil, že situáciu treba „vyšiť“ a „ruská strana tu môže urobiť len málo“.

Pravda, o tom, že situáciu vyvolala práve Moskva, ktorá napadla susednú nezávislú krajinu, hovoriaci šéf Kremľa ako vždy mlčí.

Čo sa týka situácie s turbínou pre Nord Stream, Berlín jednoznačne deklaruje, že neexistujú žiadne prekážky pre jej prevod na ruskú stranu.

Zníženie objemu dodávok plynu považujú úrady krajiny za porušenie zmluvných záväzkov Moskvy. Uviedol to aj súčasný šéf vlády s tým, že problémy s doručením vznikli vinou Ruska.

Blížiaca sa zima opäť prináša tému plynu k lídrom európskeho informačného priestoru. Problém však nie je len sezónny. Moskva sa zaoberá touto témou, v prvom rade zažíva skutočný nedostatok pák vplyvu na Európu.

Ruská federácia na Ukrajine zjavne začala strácať iniciatívu a otázka už nie je o dosahovaní pôvodných cieľov. Dnes má Kremeľ jednu úlohu – dostať sa zo situácie s čo najmenšími stratami na reputácii.

Na diplomatickom fronte sa Ruská federácia tiež nemá čím chváliť – Moskva sa postupne mení na krajinu tretieho či štvrtého sveta a z jej politikov sa stáva podávanie rúk.

A v tomto prípade sa téma plynu, ktorý bol pre Moskvu vždy zbraňou, opäť dostáva na informačno-energetický front – Kremeľ sa opäť pokúša vyžmýkať Európu.

Navyše v Nemecku sa Moskva neobmedzuje len na Schroedera. Líder strany Alternatíva pre Nemecko Tino Khrupalla teda povedal, že politika sankcií voči Rusku je „nezmyselná“ a poškodzuje predovšetkým samotné Nemecko. Vyzval na „skoncovanie s tým“ zrušením zákazu spustenia Nord Stream 2.

Za spustenie SP-2 sa vyslovil aj šéf energetického a klimatického výboru Spolkového snemu Klaus Ernst s tým, že „Nemecko stále potrebuje ruský plyn“.

Spustenie Nord Streamu 2 podporujú aj starostovia siedmich miest na nemeckom ostrove Rujána, ktorí 27. júla vydali výzvu regionálnej vláde, v ktorej žiadajú spustenie plynovodu na zabezpečenie energetickej bezpečnosti.

“Sme toho názoru, že postup navrhovaný federálnou vládou opustiť ruské energetické nosiče nie je správny,” uviedli starostovia.

Výstavba Nord Stream 2 bola dokončená 10. septembra 2021. Plynovod pozostáva z dvoch reťazcov s celkovou kapacitou 55 miliárd metrov kubických ročne, ktoré vedú od ruského pobrežia cez Baltské more do Nemecka. Nord Stream 2 však nebol certifikovaný Nemeckom.

Certifikáciu plynovodu pozastavila nemecká vláda 22. februára 2022 po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť tzv. “DNR” a “LNR”. 23. februára Spojené štáty uvalili sankcie na samotnú spoločnosť Nord Stream 2 AG a členov jej vedenia.

Dnes je zrejmé, že Európa nie je pripravená opustiť ruský plyn zo dňa na deň. Toto by však mala byť dobrá lekcia pre všetkých európskych politikov – k čomu vedie bezmyšlienkovitý-frivolný (alebo chamtivý) postoj k energetickej nezávislosti.

Bývalí nemeckí vodcovia ušliapali nemecký ľud do hanebnej závislosti od ruských energetických zdrojov. A dnes je situácia, ktorá sa vyvinula na energetickom trhu v Nemecku a EÚ, výsledkom aktivít Schroedera, Merkelovej a im podobných.

A je úplne jedno, prečo to urobili. Pravdepodobne to urobia orgány činné v trestnom konaní. Ďalšia vec je dôležitá – pochopiť, že skutočným krokom k nezávislosti (a nielen energetickej) je diverzifikácia dodávateľov palív a prechod na alternatívne spôsoby zásobovania energiou.

A aj keď sú to celkom nové a drahé spôsoby, je dôležité si uvedomiť, že sloboda nemá žiadnu cenu.

Bude to skutočný krok k bezpečnej a mierovej budúcnosti civilizovanej komunity.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com