Svet

Vojna na Ukrajine: Putin vykonáva skrytú mobilizáciu a Biden pošle Zelenskému systém NASAMS

Kremeľ pokračuje v manipulovaní s ruskou legislatívou, aby vykonal „skrytú mobilizáciu“ na podporu svojich vojenských operácií na Ukrajine bez toho, aby musel pristúpiť k úplnej mobilizácii. Ruská Štátna duma oznámila plány na novelu zákona o vojenskej službe, ktorú by mali schváliť v utorok.

Podľa novelizovaného znenia spomenutého právneho predpisu by vojenskí predstavitelia mohli ponúknuť zmluvy mladým mužom okamžite po „dovŕšení plnoletosti“ alebo po ukončení strednej školy, čím by sa obišla doterajšia potreba absolvovať vojenskú službu.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov uviedol, že Kremeľ vykonáva „skrytú mobilizáciu“. Podľa neho Rusko zaangažovalo do vojny proti Ukrajine už približne 330-tisíc príslušníkov ozbrojených síl a ruský prezident Vladimir Putin by doma čelil značnej opozícii, ak by sa tento počet zvýšil vykonaním úplnej mobilizácie.

Americký prezident Joe Biden sa chystá oznámiť, že USA poskytnú Ukrajine systém moderných rakiet zem-vzduch. Uviedol to americký predstaviteľ oboznámený s problematikou, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

USA podľa jeho slov kupujú nórsky systém protileteckej obrany NASAMS, ktorý poskytuje ochranu pred raketami stredného a dlhého doletu. Rovnaký systém používajú USA na ochranu citlivého vzdušného priestoru v okolí Bieleho domu a Kapitolu vo Washingtone.

Ďalšia americká pomoc Ukrajine bude zahŕňať dodatočnú muníciu pre delostrelectvo a radary odhaľujúce polohu nepriateľského delostrelectva. Cieľom je podporiť Ukrajinu v období, v ktorom čelí ruskej ofenzíve v Donbase.

Západné sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajine majú podľa amerického ministra zahraničia „vážny vplyv“Antony Blinken pre televíziu CNN na summite skupiny siedmich popredných ekonomík sveta G7 v Nemecku povedal, že aj keď Rusko „získava príjmy z ropy s vyššími cenami, nemôže ich minúť pre vývozné kontroly“.

Rusko nedokáže získať to, čo potrebuje na modernizáciu svojho obranného sektora, technológií a energetického prieskumu, pokračoval minister s tým, že to znamená, že „časom každá z týchto oblastí upadne“.

Spomenul tiež prognózy, podľa ktorých sa ruská ekonomika v budúcom roku zníži až o 15 percent. G7 a NATO „budú naďalej spoločne robiť všetko, čo je v našich silách, aby zabezpečili, že Ukrajinci budú mať vo svojich rukách to, čo potrebujú na odrazenie ruskej agresie,“ dodal.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com