Komentáre

Budúcnosť sveta s Ukrajinou. G7 o podpore pre Kyjev. Scholz prijíma hostí

„Pokrok za spravodlivý svet“ je slogan summitu G7, ktorý sa uskutoční 26. až 28. júna v bavorských Alpách v Nemecku.

Dominantnou témou rozhovorov je, samozrejme, ruská vojenská agresia voči Ukrajine.

Podľa agentúry Bloomberg s odvolaním sa na svojich zasvätených v Nemecku sú lídri „krajín siedmich“ v záverečnom vyhlásení summitu pripravení oznámiť svoj záväzok poskytnúť Ukrajine neobmedzenú podporu na ochranu pred ruskou agresiou.

„Budeme naďalej poskytovať finančnú, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu a budeme na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné,“ píše sa v dokumente, ktorý bude zverejnený na konci stretnutia.

Dôležitosť tohto prístupu je nepochybná, najmä vzhľadom na vyjadrenia jednotlivých krajín, najmä Nemecka a Francúzska, o otvorenosti rokovaní o prímerí medzi Kyjevom a Moskvou.

Medzi prioritné otázky programu patrí zvýšený tlak na Rusko a podpora Ukrajiny. Ďalším dôležitým bodom stretnutia lídrov G7 môže byť podľa agentúry Bloomberg možnosť využiť daňové príjmy popredných svetových ekonomík na podporu Ukrajiny.

Na účasť na summite bol pozvaný ukrajinský prezident Zelenskyj, čo opäť podčiarkuje úlohu, ktorú Ukrajina zohráva v dnešnej Európe.

Na summite sa zúčastňuje aj šéf Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursura von der Leyen.

Summit G7 je stretnutím lídrov popredných svetových ekonomík (Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA) a toto stretnutie je 48. stretnutím lídrov.

V predvečer stretnutia britský premiér Johnson varoval svojich kolegov pred spomalením podpory Ukrajine a poznamenal, že „Kyjev teraz chráni nielen svoju slobodu“.

A americký prezident Joe Biden zase oznámil zákaz dovozu ruského zlata do Spojeného kráľovstva, Kanady, USA a Japonska.

Už v prvý deň konzultácií sa pozornosť sústredila na sankcie voči Rusku a ďalšiu dlhodobú pomoc Ukrajine.

Účastníci stretnutia sa dohodli aj na koordinácii svojich krokov v oblasti klimatických zmien, infraštruktúry a investičných otázok.

Mimochodom, toto stretnutie sa môže stať prvým skúšobným kameňom hodnotenia vodcovských kvalít nemeckej kancelárky.

Dôležitým bodom programu stretnutia je prerokovanie Marshallovho plánu pre Ukrajinu. Iniciátorom tohto vydania je práve Olaf Scholz.

„Tento rok má G7 mimoriadny význam,“ zdôrazňuje šéf nemeckej vlády, spoliehajúc sa na rozhodnosť a jednotu súčasných lídrov popredných svetových ekonomík.

A ak sa Nemcovi podarí zabezpečiť, aby sa lídri G7 zhodli na jasnom a jednotnom kurze, bude to hrať v prospech jeho potomka.

V posledných týždňoch bol Berlín skutočne vystavený vlne medzinárodnej kritiky, ktorá na začiatku vojny oznámila zvrat v zahraničnej a bezpečnostnej politike krajiny, ako aj rozsiahle prezbrojenie Bundeswehru.

Potom sa Scholz odmlčal. Kancelárka brzdila dodávky zbraní na Ukrajinu a niekoľko mesiacov sa vyhýbala ceste do Kyjeva.

Podľa politických expertov Scholz manévroval. Môže za to spolu so štátnymi problémami aj neochota Nemcov úplne zastaviť komunikačný kanál s prezidentom Ruskej federácie.

Ale 22. júna, krátko pred summitom G-7 v Spolkovom sneme, kancelárka prevzala iniciatívu a vyhlásila plnú podporu Kyjevu.

“Budeme naďalej poskytovať masívnu podporu Ukrajine – finančnú, ekonomickú, humanitárnu, politickú a v neposlednom rade dodávky zbraní – a pokiaľ bude Ukrajina potrebovať našu podporu,” povedal šéf nemeckej vlády.

Od začiatku vojny sa už podľa neho zmobilizovali miliardy eur a medzi hlavných darcov patrí Nemecko. „Na obnovu však budeme potrebovať oveľa viac miliárd eur a dolárov – a to bude trvať roky. To sa dá dosiahnuť len spojenými silami,“ zdôraznila kancelárka.

Takýto postoj Scholza môže naznačovať nielen túžbu Nemca uplatniť si právo na vedenie v EÚ, ale aj jeho principiálne prehodnotenie postoja k Ukrajine.

Pravdepodobne výlet do Buchy a jasný obraz o tom, čo je „ruský svet“, objasnili mysle Scholza aj Macrona, ktorých Tole vyslovil na podporu Kyjeva.

Ďalšou dôležitou témou stretnutia G7 sú otázky potravín. Kvôli vojne sú zastavené dodávky obilia z Ukrajiny a Ruska. OSN varuje pred najhorším hladomorom za posledné desaťročia a postihuje najchudobnejšie krajiny Ázie a afrického kontinentu.

Lídri G7 cítia svoju zodpovednosť voči tým, ktorí musia znášať hlad, snažia sa nájsť východisko aj z tejto situácie.

Okrem toho je to dôležité aj z hľadiska politickej stability vo svete.

„Ak nedokážeme podporiť tieto krajiny prejavením solidarity, tak mocnosti ako Rusko a Čína to využijú,“ varuje nemecká kancelárka.

Svieže zelené lúky a malebné riečne údolia – zámok Elmau sa nachádza uprostred nádhernej krajiny južného Bavorska, ako stvorený pre dovolenku na samote. V takýchto podmienkach pracujú lídri G7 od 26. do 28. júna.

To je v protiklade s tým, čo dnes vidia občania Ukrajiny. Dôležitý je však fakt, že kontrasty slúžia na zjednotenie.

A skutočnosť, že Ukrajina je v centre pozornosti lídrov Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Talianska, Japonska, Kanady a Spojených štátov, nie je prekvapujúca.

Takáto podpora, ktorú prejavujú hlavy štátov G7, by sa preto mala stať pre Ukrajinu a Ukrajincov zárukou víťazstva vo vojne ako pre ich budúcnosť, tak aj pre budúcnosť celého kontinentu a celého sveta.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com