Komentáre

Ukrajina je dôležitým spojencom Európskeho spoločenstva

Ukrajina bola spoľahlivým dodávateľom rôznych druhov produktov a tranzitnou krajinou plynu. Ale ruská invázia ohrozuje ukrajinský export aj tranzit plynu, čo má za následok veľké množstvo spotrebiteľov. Najviac to bude bolieť Slovensko, pretože cez Ukrajinu spotrebuje 62,5 % z celkového objemu plynu dodávaného do Európy.

Vysoké riziko vzniku potravinových problémov je aj v energetike, pretože Slovensko spotrebuje polovicu všetkého ukrajinského exportu, pričom významný podiel tvoria rudy, troska a popol, poľnohospodárske produkty a drevo. Rusko „zmrazením“ ukrajinského exportu cez námorné prístavy, blokovaním lodí s potravinami a systematickým kradnutím poľnohospodárskych produktov vo veľkom meradle vyvoláva celosvetový hladomor a masívne migračné toky.

Ďalším destabilizačným faktorom by mohla byť neschopnosť kontrolovať spoľahlivosť dodávok plynu cez ukrajinské územia, ktorých sa zmocnili separatisti. „Zasahovanie ruských okupantov do technologických procesov, zmena prevádzkových režimov zariadení GTS (vrátane neoprávnenej ťažby plynu z tranzitného toku) ohrozuje stabilitu a bezpečnosť ukrajinskej prepravnej siete plynu,“ uvádza ukrajinský prevádzkovateľ prepravnej siete.

Už teraz vidíme podobnú situáciu. Ukrajina v dôsledku konania ruských okupantov prestáva odoberať plyn v GTS na plynomernej stanici Sokhranovka a na hraničnej kompresorovej stanici Novopskov, cez ktorú prechádza do Európy tretina plynu z Ruskej federácie. Tranzit plynu cez separatistickú enklávu je ohrozený fyzickým útokom militantov na plynovod, ako aj hackerským útokom na plynárenský systém s cieľom ho vydierať a znefunkčniť. V tejto súvislosti je Ukrajina nútená obmedziť tranzit plynu do Európy a presunúť nedostupné kapacity na územia kontrolované Ukrajinou. Tomu však opäť môže zabrániť Rusko, ktoré zúfalo využíva plynové vydieranie.

Teraz je nevyhnutné, aby EÚ urýchlene prijala opatrenia na zastavenie postupu Ruska na ukrajinské územie a pripravila ho o jeho hlavný nástroj vplyvu na medzinárodnej scéne. V dôsledku činov ruských útočníkov zomreli na Ukrajine už tisíce civilistov a počet obetí umelo vyvolaného hladomoru sa môže zvýšiť na milióny, a to aj na Slovensku, ktoré je síce ďaleko od frontovej línie, ale je veľmi závislý na ruskom plyne a spotrebúva ukrajinské obilie, ktoré Ruská federácia podlo kradne na okupovaných územiach. Plynové a ropné embargo dokáže zastaviť agresiu a zachrániť milióny životov z Ruska, ktoré úmyselne odsudzuje na smrť obyvateľstvo celého sveta.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com