Svet

Zelenskyj sa prihovorí slovenským poslancom

Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní na 65. schôdzi, počas ktorej sa im cez telemost prihovorí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát vystúpil pred poslancami rôznych krajinách aj politikmi medzinárodných organizácií. Pred jeho prejavom v Národnej rade sa k slovenským poslancom obráti predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý predtým Zelenského plánované vystúpenie označil za „dôležitý signál“. Prejav bude simultánne tlmočený do slovenčiny. Priestor pre otázky poslancov nebude.

Valáškov návrh neprešiel

Poslanci v utorkovom hlasovaní odmietli návrh zákona o príspevku na predprimárne vzdelávanie dieťaťa z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Valáška.

Zámerom legislatívnej zmeny bolo nanovo nastaviť príspevok na starostlivosť, a to predĺžením nároku až do veku, keď deti nastupujú na povinnú školskú dochádzku. Sumu Valášek navrhoval zvýšiť na 350 eur. Okrem toho chcel docieliť, aby ho mohli využívať aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko.

Poslanci odmietli aj návrh nezaradeného poslanca Martina Čepčeka, ktorý chcel novelizovať zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

Šuster novým členom RRZ

Novým členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa stane Martin Šuster. Na návrh guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) ho v zvolili poslanci. Šuster je ekonomickým analytikom plánu obnovy. Bol tiež riaditeľom odboru výskumu v NBS. Predtým sa zúčastnil aj na výberovom konaní do funkcie predsedu rady.

Návrh na zvolenie nového člena RRZ bol predložený vzhľadom na uplynutie sedemročného funkčného obdobia členky RRZ Anetty Čaplánovej.

Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti zakotvuje, že členmi RRZ sú predseda a dvaja ďalší členovia rady. Štandardné funkčné obdobie členov tejto rady je sedemročné a jedného ďalšieho člena tejto rady volí a odvoláva NR SR na návrh guvernéra NBS.

Odmietli uznesenie Smeru

Plénum tiež neprijalo uznesenie k prerokovaniu verejnej cenovej politiky a opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Predložili ho poslanci opozičného Smeru. Poslanci navrhovali prerokovanie základných otázok verejnej cenovej politiky na schôdzi NR SR do 17. júna. Súčasne navrhovali prijatie opatrení na zamedzenie, respektíve zmiernenie nežiaduceho cenového vývoja základných potravín, ostatných životne dôležitých tovarov, energií a pohonných látok.

Predkladatelia konštatovali, že vývoj cien má významný vplyv na znižovanie životnej úrovne a sociálny a ekonomický rozvoj SR. Poukázali tiež na to, že krajiny Európskej únie (EÚ) robia rôzne kompenzačné opatrenia na zmiernenie dosahu nárastu cien na životnú úroveň obyvateľstva.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com