Kultúra

Zomrel Jean-Marc Vallée (†58), kanadský režisér filmu Klub poslednej nádeje

Známy režisér zomrel nečakane počas vianočných sviatkov vo svojej chate pri kanadskom meste Québec.

Vo veku 58 rokov zomrel cez víkend kanadský režisér, scenárista a producent Jean-Marc Vallée, ktorý dostal americkú cenu Emmy za seriál Veľké malé klamstvá, nakrútený pre spoločnosť HBO, a jeho dramatický film Klub poslednej nádeje z roku 2013 si vyslúžil viaceré nominácie na Oscara. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

Jeho hovorkyňa Bumble Wardová v nedeľu uviedla, že Vallée zomrel náhle počas vianočných sviatkov vo svojej chate pri kanadskom meste Québec.

Vallée bol uznávaný za svoj naturalistický prístup k filmovaniu a posledné desaťročie režíroval také herecké hviezdy, ako sú Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová, Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal.

Režíroval aj herečku Emily Bluntovú v historickej dráme z roku 2009 o kráľovnej Viktórii s názvom Mladá Viktória a po filme Klub poslednej nádeje sa stal v Hollywoode vyhľadávaným tvorcom. Táto snímka s Matthewom McConaugheym a Jaredom Letom získala šesť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied vrátane jedného Oscara za najlepší film. Dej sa odohráva v roku 1985, keď sa elektrikár a príležitostný jazdec rodea Ron Woodroof (McConaughey) od lekárov dozvie, že má AIDS a že mu neostáva viac než 30 dní života.

Nakrúcal pri prirodzenom svetle a ručnou kamerou

Režisér často nakrúcal pri prirodzenom svetle a ručnou kamerou a dával hercom slobodu – mohli oproti scenáru improvizovať a pohybovať sa po pľaci podľa vlastného uváženia. Tak to bolo aj pri filme Divočina z roku 2014 s Reese Witherspoonovou, ktorej hrdinka sa vydáva na extrémne náročnú vysokohorskú pešiu túru po trase Pacific Crest Trail (Pacifická hrebeňovka), dlhej 1770 kilometrov.

„Môžu sa pohybovať, kadiaľ chcú,” povedal kanadský filmár o svojich hercoch v roku 2014 v interview pre Associated Press (AP). “Dodáva to dôležitosť rozprávaniu príbehu, emóciám, charakterom. Snažím sa priveľmi nezasahovať. Nepotrebujem prerušovať výkony,” dodal.

V roku 2018 znovu pracoval s Amy Adamsovou na miniseriáli Ostré predmety, takisto pre HBO.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com