Kultúra

Malá Pohoda v Kyjeve. Predstava, že mier dosiahneme tým, že prestaneme Ukrajine dodávať zbrane, je škandalózna, tvrdí Kocáb

Chceli by sme uistiť ľudí na Ukrajine, že máme srdcia i mysle na správnom mieste, odkázal v Kyjeve hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Kyjev po prvýkrát hostil malý jednodňový festival Pohoda Loves Ukraine.

Koncerty slovenských a ukrajinských hudobníkov sprevádzali aj debaty o úlohe umelcov a kultúry počas vojny.

Festival sa konal krátko po tom, čo slovenský premiér Robert Fico pred návštevou Užhorodu adresoval Ukrajine viacero problematických výrokov. V Kyjeve si všimli najmä Ficovo tvrdenie, že v hlavnom meste Ukrajiny nie je vojna.

Fico v deň konania sa festivalu na sociálnej sieti ešte pridal, že „nie je väčšie popretie vojny na Ukrajine, ako festival politickej piesne Pohoda. Sobotňajší koncert bol pritom na čas prerušený práve pre vzdušný poplach a účastníkov festivalu organizátori vyzvali, aby sa presunuli do najbližšieho úkrytu.

Na Ukrajine ide o bežný postup. Každý koncert či verejné podujatie sprevádzajú bezpečnostné pravidlá a v momente, ak je v meste ohlásené riziko útoku, podujatie sa preruší alebo odloží.

Iná tvár Slovenska

„Chceme ukázať aj inú tvár našej krajiny. Stretli sme sa tu s mnohými ľuďmi a každý vie o našej politickej reprezentácii. Chceli by sme ale uistiť ľudí na Ukrajine, že máme srdcia i mysle na správnom mieste. Väčšina spoločnosti nie je krutá ani cynická. Cítime sa nanič, keď počujeme našich politických reprezentantov hovoriť také nízke slová o tom, čo sa odohráva na Ukrajine, povedal počas diskusie hudobník a organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Fica kritizoval aj spevák a niekdajší český minister pre ľudské práva a národnostné menšiny Michael Kocáb.

„Predstava niektorých politikov, vyhlásil to aj Fico, že mier dosiahneme tým, že prestaneme Ukrajine dodávať zbrane, je škandalózna. Znamenalo by to totiž, že vytvoríme situáciu, keď sa Ukrajina nemôže brániť a Putin dosiahne svoj cieľ. Vytvárať mier týmto spôsobom – to je čistá Mníchovská zmluva,“ okomentoval.

Podľa neho podobné postoje len nahrávajú Kremľu.

Michal Kocáb a Michal Kaščák počas diskusie v Kyjeve.

Úloha umelcov

Podľa Kocába majú umelci v časoch vojny svoju spoločenskú funkciu.

Dokazuje aj to aj tzv. ukrajinský kultúrny front. Mnoho ukrajinských umelcov pravidelne vycestuváva do zahraničia, kde počas koncertov alebo verejných diskusií nehovoria len o tom, čo sa deje na Ukrajine, ale zároveň zbierajú peniaze na humanitárnu pomoc či pomoc pre armádu.

Podľa Kocába umelci pomáhajú na viacerých úrovniach. Na tej, keď ľuďom v ťaživej situácii vojny prinášajú do života aspoň trochu rozptýlenia, zároveň však môžu karikovať agresora.

„Toto robila naša kapela Pražský výběr počas socializmu – permanentne sme karikovali vtedajších komunistov. Umelci môžu povedať zásadné slovo, vyplniť medzeru, kde slová politika stačia. Známi umelci to nieže môžu urobiť – sú povinní to urobiť. Umelci celý život zbierajú popularitu a lásku svojho obecenstva a ak sa občania dostanú do takej katastrofálnej situácie, v ktorej je teraz Ukrajina, je povinnosťou centrálnych umelcov ozvať sa a dodali ľuďom silu. Ak to neurobia, tak premárnia svoju príležitosť, povedal.

Fico nemá právo vynášať súdy, hovorí dobrovoľník

Koncertu sa zúčastnili aj viacerí slovenskí dobrovoľníci, ktorí pomáhajú Ukrajine.

Jeden z nich, Randy Hric z iniciatívy Aktuálne o Ukrajine hovorí, že ľudia, s ktorými sa na Ukrajine stretol, nad Ficovými výrokmi krútia hlavami.

„Politik, ktorý sa bojí ísť ďalej ako pár metrov za hranicu, nemá právo vynášať súdy nad krajinou, ktorá zvádza existenčný boj s brutálnym agresorom, poznamenal. Podľa jeho slov slová slovenského premiéra ľudí, ktorí sa zaoberajú pomocou Ukrajine, nijako neodrádzajú.

„Nás teší, keď môžeme pomôcť všemožne, ako len vieme. Napríklad pre nás bolo potešením, že sme okrem piecok pre vojakov mohli na Ukrajinu zobrať i mladé dievča z Buče, ktoré sa do domov vrátilo prvýkrát po takmer dvoch rokoch. Kto si jej trúfne povedať s čistým svedomím, že tam bola na dovolenke? dodáva slovenský dobrovoľník.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com