Kultúra

SHARPE ohlasuje prvé mená a rozšírenie na tri dni. Príde aj japonská kapela Tricot

Koncerty v ateliéroch, kabinete či na dvore bývalej školy. Okrem “starých známych” ikonických priestorov bratislavskej Novej Cvernovky prinesie štvrtý ročník hudobného festivalu a konferencie SHARPE novinky. Po troch rokoch sa opäť uskutoční v pôvodnom, teda aprílovom termíne, no prvýkrát bude nie dvoj, ale trojdňový.

Festival SHARPE 2022 začne už vo štvrtok 21. apríla špeciálnym otváracím večerom a v piatok a v sobotu (22. a 23.4.) ponúkne dva rovnocenné hlavné festivalové dni tak, ako ich poznáme z predošlých ročníkov. Novinkou tohto ročníka je aj nová vizuálna identita, ktorú má na svedomí grafický dizajnér Marek Menke.

Medzi prvými ohlásenými menami má špeciálne miesto japonská math-rocková skupina Tricot, ktorá dva ročníky po sebe (2014-2015) zažiarila na festivale Pohoda a odohrala aj niekoľko vystúpení naprieč Slovenskom. Nejde síce o typický booking showcaseového festivalu, keďže tie sú zamerané pomerne striktne na nové mená, ktoré ešte v danej krajine nehrali, no svojou divokosťou a nespútanou energiou bude Tricot určite skvelým vyvrcholením otváracieho dňa.

Zmes príjemnej melanchólie a energických rytmov prinesie skupina Tolstoys, ktorá vo februári vydá svoj dlhoočakávaný druhý album Mirror Me (pod linkom nájdete články o doteraz zverejnených singloch). Ďalšia slovenská skupina, ktorú netreba predstavovať, The Ills, sa postará o post-rock či prog-rock s punkovým prístupom. Vďaka chorvátsko-slovinskej zostave Freekind na festivale zaznejú piesne nesúce silné posolstvo lásky a nádeje, doplnené o R&B a jazzové groovy. Potvrdené mená rozširuje česká kapela Sýček, pre ktorú sú typické rázne melodické perkusie sprevádzané surovým zvukom gitár a elektrizujúce syntetizátory, a domáci projekt Kúpel Mysle prinesie zvuky chaosu a punku. 

Zoznam prvých ohlásených mien organizátori čerstvo doplnili aj o pôvabné mladé pesničkárky Amelie Siba (CZ) a Ninu Kohout (SK), temný trapový projekt Fvck_Kvlt (SK), multižánrového producenta Inkwalla (SK), a zvukového umeleca a experimentátora Olivera Torra (CZ). Rockovo orientovaných fanúšikov potešia suroví, no minimalistickí Rakúšania Modecenter, post-punkovo noise-rockové srbské trio Šajzerbiterlemon alebo nová bratislavská shoegazeová kapela Nov.

Okrem troch dní kvalitnej súčasnej tvorby a obľúbených, ale aj ešte neobjavených mien zo Slovenska a zahraničia prinesie SHARPE festival počas hlavných dní festivalu – 22. a 23. apríla 2022 – do Novej Cvernovky aj prednášky, diskusie a workshopy zamerané na témy hudobného priemyslu, ale aj prepájanie hudobnej komunity formou networkingu. Prvými potvrdenými hosťami konferencie sú Robert Meijerink (Eurosonic Noorderslag), Richard Foster (The Quietus), Gordon Masson (IQ Magazine), Dartsya Tarkovska (Music Export Ukraine), Andraž Kajzer (MENT Ljubljana) a pribudnú ešte mnohí ďalší zaujímaví zástupcovia hudobného biznisu a médií. 

Festival SHARPE je hudobne zameraný na novú a perspektívnu hudbu zo Slovenska, Európy, aj mimo nej. V atraktívnych priestoroch Novej Cvernovky sú prezentované rôzne alternatívne hudobné štýly, od elektroniky cez pop, rock, jazzové vplyvy, experimentálnu tvorbu až po tvrdšie žánre. Dlhodobou víziou podujatia je prispieť ku kvalite domácej hudobnej infraštruktúry, podporovať vzdelávanie, rozvoj a spoluprácu. Organizátori festivalu, LALA Slovak Music Export, túto víziu napĺňajú prostredníctvom konferencie určenej pre hudobníkov, hudobných profesionálov aj fanúšikov, ale aj celoročne formou rôznych prednášok, workshopov a diskusií.

Vstupenky na festival sú už v predaji v rôznych variáciách od 15 eur do 35 eur, konferenčný Pro-pass sa predáva za 49 eur. Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na webe festivaluFacebooku či Instagrame. Live sessions zo strechy Novej Cvernovky, ktoré boli natočené na predchádzajúcich ročníkov SHARPE festivalu si pozrite TU.

Zdroj: https://hudba.zoznam.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com