Kultúra

Rimania a Slovensko. Nová výstava v Bratislavskom hrade

Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v spolupráci s ďalšími inštitúciami pripravilo v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu výpravnú výstavu o dejinách Slovenska v 1. až 4. storočí.

Archeologicko-historická výstava pojednáva o špecifickom postavení dnešného Slovenska, ktoré sa nachádzalo v susedstve Rímskej ríše a z malej časti bolo jej priamou súčasťou. Preto sa niekedy v odbornej literatúre o našom území pojednáva ako o „tretej zóne“ či „moste medzi antickou a barbarskou kultúrou“.

Výstava Rimania a Slovensko

Výstava pojednáva o období, kedy antickí autori písali o oblasti dnešného Slovenska a naše územie sa dostalo na pole významných politických udalostí – ako napr. tzv. markomanské vojny. Výstava prostredníctvom takmer 250 predmetov zo šestnástich domácich a zahraničných inštitúcií, hromadných nálezov mincí ako aj raritných súborov predmetov z tzv. kniežacích hrobov poukazuje na výsledky archeologického a historického výskumu rímskej doby na Slovensku. Výstava je členená na päť základných okruhov. Ťažiskom je Dunaj ako hranica a poukázanie na život v rímskej provincii Panónia na príklade zadunajskej Bratislavy a život „susedov Germánov“ na území severne od Dunaja.

Výstava Rimania a Slovensko.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com