Slovensko

Škody po kalamite vyčíslili takmer na 80-tisíc eur: Pomáhať prišli aj odsúdení!

Už vyčísľujú škody. Banskú Bystricu ochromila v polovici augusta veterná smršť, ktorej následky samospráva odstraňuje dodnes. Okrem strhnutých striech či poškodených automobilov spôsobil silný vietor významné škody aj na mestskej zeleni.

Celkovo bolo zničených až 900 kusov stromov, pričom z tohto počtu muselo byť vyrúbaných 444 a ďalších 456 odborne ošetrených. Škody vyčíslia v desiatkach tisíc eur.

Záchranné práce na odstránení kalamity sa doteraz vyšplhali na sumu 77 207 eur, škody na lesných porastoch, lesných cestách a vodnom žľabe Rakytovo predstavujú ďalších 84-tisíc eur. Spoločenská hodnota časti vyrúbaných drevín dosahuje 395-tisíc eur. Konečná suma bude známa v priebehu najbližších dní.

Od polovice augusta do polovice septembra bolo denne v teréne v priemere 53 pracovníkov mestskej spoločnosti ZAaRES, ktorí odpracovali 23 dní, z toho 3 soboty a jednu nedeľu. Predpoklad je, že s prácami budú pokračovať do začiatku októbra. S odstraňovaním kalamity v jednotlivých lokalitách pomáhalo 5 externých firiem zameraných aj na výškové práce a desiatky odsúdených.

„Chcem veriť, že podobná veterná smršť, ktorej svedkami sme boli v priebehu augusta, sa tak skoro nezopakuje. Po celkovom odstránení kalamity a vyčíslení spoločenskej hodnoty všetkých drevín bude vypracovaný návrh náhradnej výsadby. Nové stromy chceme vysadiť už budúci rok. Ďakujem všetkým, ktorí na odstraňovaní kalamity pracovali a naďalej pracujú,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com