Ekonomika

Cena pohonných látok robí Slovákom vrásky na čele: Odborník prezrádza, prídu KONEČNE pozitívne správy?

Potešujúca správa pre motoristov. Prepad cien na pumpách viditeľne pokračuje. Benzín je v týchto dňoch najlacnejší od polovice marca, nafta dokonca od polovice januára. V porovnaní s minulým rokom však vodiči musia stále siahať do vačku o niečo viac. Ako sa podľa odborníka bude ďalej vyvíjať trh s pohonnými látkami?

Výrazné zdražovanie na čerpacích staniciach už niekoľko mesiacov spôsobovalo motoristom vrásky na čele. Májový vývoj im konečne vyčaroval úsmev na tvári. Ceny pohonných látok mierne poklesli, v priemere o necelý cent za liter.

No z okolitých krajín má Slovensko najdrahší benzín spolu s Rakúskom, naopak, nafta je najlacnejšia. Ako uvádza Štatistický úrad SR, v medziročnom porovnaní je cena nafty vyššia o 5,9 %, benzín Natural 98 bol drahší o 4,6 % a cena Naturalu 95 dosiahla úroveň o 3,6 % vyššiu než vlani.

Pozitívny trend

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa je pokles spôsobený tým, že ceny ropy klesli za ostatný mesiac približne o 10 percent a pohybujú sa na trojmesačných minimách.

„Pod to sa podpísal určitý pokles geopolitického napätia najmä na Blízkom východe, zníženie intenzity ukrajinských dronových útokov na ruské rafinérie, ako aj zverejnenie niekoľkých nepresvedčivých makrodát zo Spojených štátov a z Číny, dvoch najväčších svetových spotrebiteľov, ktoré signalizujú pomalšie tempo rastu lokálnych ekonomík,“ vysvetlil pre Nový Čas.Vzhľadom na vývoj na ropnom trhu predpokladá, že v najbližších týždňoch by mohlo prísť k ďalšiemu marginálnemu zlacneniu cien palív u nás. „To znamená, že 95-oktánový benzín by sa mohol predávať okolo 1 eura a 60 centov a nafta by sa dokonca mohla ponoriť pod 1 euro a 50 centov.“ Benzín by tak mohol byť najlacnejší od začiatku februára a nafta od polovice januára.

Najdlhšie prázdniny v roku už klopú na dvere. Počas nich množstvo ľudí cestuje za vysnívaným oddychom. Ako dopadne letná sezóna pre motoristov, je zatiaľ otázne.

„Je komplikované sa vyjadriť k cenám počas leta. Veľa bude závisieť od ďalších krokov združenia OPEC+, kde sa uvažuje minimálne o predĺžení ostatných škrtov v ťažbe. Okrem toho situáciu na trhu s ropou môže ovplyvniť aj rozhodnutie establishmentu amerického prezidenta Josepha Bidena o uvoľnení strategických ropných rezerv de facto s cieľom populisticky zlacniť palivá pred prezidentskými voľbami,“ uzavrel Pánis.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com