Svet

Zbombardoval by som Moskvu aj Peking, šokoval Trump svojich darcov

Americký exprezident Donald Trump začiatkom mesiaca oznámil svojim finančným darcom, že by v prípade ruskej invázie na Ukrajinu alebo čínskej agresie voči Taiwanu neváhal a začal by s bombardovaním Moskvy či Pekingu. Uviedol to denník The Washington Post v článku o prehnaných sľuboch kandidáta na amerického prezidenta Trumpa. Darcovia boli značne šokovaní, píše denník.

Trump opakovane vyhlasuje, že by v prípade zvolenia mohol ukončiť vojnu v priebehu jedného dňa. Odmieta však verejne spresniť, ako by to vykonal. Jeho rétorika sa často na akciách pre finančných darcov zameriava na zahraničnú politiku, uviedol americký denník. Vyhlásenie o bombardovaní ruskej a čínskej metropoly padlo na večeri v luxusnom newyorskom hoteli Pierre. Darcovia ostali v šoku. Útok na Moskvu a Peking podmienil napadnutím ich susedných krajín. Avšak ruská agresia proti Ukrajine trvá už vyše dvoch rokov, Trump nikdy verejne nevyzýval k žiadnemu útoku na území Ruska.

Kontroverzné vyhlásenie o bombardovaní Ruska a Číny je pravdepodobne len ďalším z mnohých prehnaných sľubov, ktorým chce dohnať protikandidáta a aktuálneho amerického prezidenta Joa Bidena vo vyzbieraných finančných daroch. Zároveň musí uhradiť cenu viacerých trestných súdnych sporov, ktoré má Trump na krku. Na akciách pre darcov, ktoré podľa svojich poradcov neznáša, žiada o príspevky vo výške až 25 alebo 30 miliónov dolárov.

Republikánsky exprezident je známy svojimi kontroverznými výrokmi počas predvolebnej kampane. Vo februári zožal vlnu kritiky od popredných lídrov Západu, keď vyhlásil v meste Conway v Južnej Karolíne, že ak krajiny NATO nebudú dávať dostatok financií na obranu a napadne ich Rusko, Spojené štáty pod jeho vedením im neprídu na pomoc. Dokonca, že by v takom prípade Rusko povzbudil, nech si robí, čo chce. Biely dom v reakcii Trumpové slová označil za „odporné a šialené“.

Jeho výrokmi zneisťuje aj samotný Kremeľ. Na otázku, kto by bol na čele Spojených štátov pre Rusko lepší, Putin odvetil, že Biden. „ (Joe Biden) Je skúsenejší, predvídateľnejší človek, je to politik starej formácie,“ povedal na adresu súčasného demokratického prezidenta USA Bidena Putin v rozhovore s novinárom kanála Rossija-1 Pavlom Zarubinom.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com