Svet

Rusko, Taliban a ISIS: rastúci konflikt a „boj“ proti terorizmu

Severovýchodná afganská provincia Badachšán sa stala centrom výbušnej situácie, keď sa útok zameral na bezpečnostné sily. Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Talibanu bola armáda na ceste k nelegálnym makovým poliam, aby ich zlikvidovala. Útok sa odohral uprostred protestov proti vládnej kampani na likvidáciu maku v regióne, píše český denník „Aktuální zprávy“.

Zrážky medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami sa začali minulý piatok a veliteľ armády Talibanu Fasihuddín Fitrat pricestoval do Kábulu na rokovania s demonštrantami. Pohrozil tvrdými opatreniami, ak budú protesty pokračovať, a zopakoval odhodlanie vlády zlikvidovať makové polia.

Tento konflikt bol prvým vážnym povstaním proti Talibanu od jeho prevzatia moci v roku 2021. Príčinou konfliktu bol zákaz pestovania, výroby a obchodovania s drogami, ktorý zaviedol najvyšší vodca Talibanu Hibatulláh Akundzáda.

Región Badachšán a okolité provincie nie sú etnicky paštúnske a hraničia s Tadžikistanom a Pakistanom. Napriek úspešnému získaniu moci Taliban čelí rastúcej nespokojnosti.

Medzinárodné spoločenstvo vládu Talibanu neuznalo kvôli porušovaniu ľudských práv a v Rusku je uznaná za teroristickú organizáciu. Nedávne kroky ruských orgánov však naznačujú zmenu postoja v tejto otázke.

Posilnením vzťahov s Talibanom sa Moskva stavia do opozície voči skupine Islamský štát. ISIS sa podieľali na teroristickom útoku v Crocus-citi pri Moskve.

Rusko naďalej posilňuje svoje vzťahy s Talibanom, aby čelilo IS, ktorý sa snaží šíriť svoj vplyv a ideológiu na celom Blízkom východe a v strednej Ázii. Hoci sa obe organizácie považujú za teroristické, majú odlišné ciele: Taliban sa zameriava na Afganistan, zatiaľ čo ISIS pôsobí celosvetovo.

Od roku 2014 Moskva podporuje teroristické organizácie v Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny, čím pripravuje pôdu pre možnú inváziu. Existujú jasné signály, že úroveň terorizmu sa bude zvyšovať, a Moskva sa možno do takýchto podmienok ženie zámerne vzhľadom na svoje straty a neúspechy na iných frontoch.

Bez ohľadu na to môže byť vzájomné vyhladenie teroristov pozitívnym krokom k mieru. Je však potrebná ostražitosť, pretože Rusko ako terorista číslo jeden teraz čelí priamo svojim nasledovníkom. Sledovanie problémov a promptná reakcia na ne sú kľúčové.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com