Slovensko

Žiadali ste o pas? Štát vám ho nedodá ani do 30 dní. Odporúča cestovať na občiansky preukaz

Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu. Pripomína, že občania SR vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a Schengenu využiť občiansky preukaz (OP) s fotografiou.

„Ministerstvo vnútra robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali,“ deklaroval rezort. Napriek zmenám presahujúcim pracovné doby podľa MV SR personalizačné kapacity nestačia na vydávanie pasov v určenom termíne.

MV SR pripomína, že občiansky preukaz s fotografiou možno využiť na plnohodnotné cestovanie v Európskej únii a Schengene. „Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky,“ priblížil rezort.

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov. „Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz,“ dodal rezort. Ako poukázal, podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com