Svet

Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan

Pozastavenie obchodu s Izraelom zo strany Turecka má prinútiť Izrael k prímeriu v Pásme Gazy a k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

“Prijali sme isté opatrenia, aby sme prinútili Izrael súhlasiť s prímerím a zvýšiť objem humanitárnej pomoci vstupujúcej (do Pásma Gazy),” povedal Erdogan skupine podnikateľov v Istanbule.

Turecko oznámilo pozastavenie obchodu s Izraelom vo štvrtok. Ide o ďalší signál zhoršenia vzťahov medzi týmito dvoma krajinami, konštatuje AFP.

Turecko je jednou z mála moslimských krajín, ktoré uznávajú štát Izrael. Už v apríli oznámilo, že obmedzuje vývoz tovaru do Izraela. Toto obmedzenie sa vzťahuje na 54 komodít od železa a ocele až po letecké palivo.

“Nesnažíme sa vyvolať nepriateľstvá alebo konflikty v našom regióne. Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy… Vieme, že teraz sme urobili správnu vec,” povedal turecký prezident.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že Turecko blokádou prístavov pre izraelský dovoz a vývoz porušuje vzájomné dohody.

Izraelská vláda v piatok podala sťažnosť proti Turecku u Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Reaguje tak na rozhodnutie Ankary dočasne zastaviť všetok obchod s Izraelom pre jeho vojnu v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom militanti zabili asi 1200 ľudí. Izrael na útok reagoval rozsiahlymi náletmi a neskôr aj pozemnou ofenzívou. Zároveň čelí medzinárodnej kritike za vysoký počet civilných obetí a katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze. Podľa palestínskych úradov si vojna v Gaze vyžiadala viac než 34.600 obetí na životoch.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com