Slovensko

Lídri V4 v bezpečnosti sa zhodli na prístupe k nelegálnej migrácii

Slovensko v Prahe zastupoval predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky. Po skončení prvej časti rokovania bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Krajiny Vyšehradskej štvorky majú podľa neho na otázku nelegálnej migrácie spoločný pohľad, informuje spravodajkyňa TASR.

„Mali sme možnosť vymeniť si pohľady na nelegálnu migráciu, ktoré máme v podstate spoločné a voláme aj po konkrétnych riešeniach… Za SR chcem deklarovať, že budeme prispievať do riešenia tohto migračného problému ako personálne, tak finančne a aj technologicky,“ povedal Gašpar a zdôraznil, že je nutné prísne strážiť schengenskú hranicu.

Podľa predsedu snemovného Výboru pre bezpečnosť a hostiteľa prvej časti rokovania Pavla Žáčka, sa stretnutím výborov V4 narušil pohľad, že krajiny nie sú schopné sa zhodnúť. „Chcel by som dokumentovať, že na prístupe a určitej vízii do budúcnosti k nelegálnej migrácii sme sa zhodli. Dôkazom je naše vyhlásenie, ktoré sme všetci zástupcovia výborov podpísali,“ podotkol.

Vo vyhlásení napríklad uznali potrebu ďalšej reformy migračnej a azylovej politiky EÚ po európskych voľbách a zhodli sa na tom, že cieľom by malo byť posilniť prevenciu nelegálnej migrácie a umožniť návrat k riadnemu fungovaniu schengenského priestoru.

Popoludní sa delegácie presunú do Senátu, kde budú rokovať o tom, ako bezpečnosť a obranyschopnosť krajín V4 ovplyvnila ruská agresia proti Ukrajine. Spoločné uznesenie podľa predsedu senátneho Výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavla Fischera nepripravili. „Naším cieľom skôr bude hľadať spoločnú reč a možno aj načúvať názorom, v ktorých sa môžeme líšiť,“ dodal.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com