Slovensko

Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?

Na nože! Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie. Dôvodom je kontrola ministerstva spravodlivosti, ktorá na súde nepochodila. Jeho zamestnanci odmietli ministerským úradníkom vydať informácie, ktoré požadovali.

Centrom sporu sa stala elektronická podateľňa, ktorá náhodne prideľuje spisy sudcom. Kontrolóri sa zamerali najmä na senát Juraja Klimenta. Podľa Fica systém nie je v poriadku. Šikuta takéto tvrdenia vyvracia. Čo si obaja vyčítajú? 

Tvrdenia Roberta Fica

– Ako je možné, že viaceré citlivé kauzy rozhodoval sudca Juraj Kliment, vzhľadom na to, že systém by mal spisy sudcom prideľovať náhodne?

– Pravdepodobne sa v tom systéme niečo dialo. Veď to predsa nie je možné, že všetko pripadne Klimentovi.

– Prečo Najvyšší súd odmieta poskytnúť tieto informácie?

– Dokonca predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta odmietol podpísať protokol z kontroly. Nebol ani na pracovisku a radšej ušiel.

Tvrdenia Jána Šikutu

– Uisťujem verejnosť, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, všetko je v poriadku. Nemáme vôbec čo zatajovať.

– Je nemysliteľné, aby ministerstvo prišlo zobrať celú databázu, kde sú všetky spisy vrátane osobných údajov či výpovedí.

– Situácia počas kontroly bola neštandardná a arogantná. Ráno sme dostali niečo po 9.00 hod. e-mail od MS SR, ktoré nám oznámilo, že príde prakticky ihneď o 10.00 hod. vykonať kontrolu.

– Celá návšteva z ministerstva trvala päť hodín. Musel som odísť z dôvodu iných pracovných povinností. Nemohol som podpísať zápisnicu.

Kontrolu treba vopred ohlásiť

Katarína Javorčíková, emeritná sudkyňa

Vyjadrenia najvyšších ústavných činiteľov by mali byť vecné, nemali by sa dostávať do osobných urážok. Nemali by spochybňovať činnosť inštitúcie, najmä keď ide o súd, ktorý má rozhodovať o právach a povinnostiach občanov. Tam je tá dôvera veľmi krehká. Premiér sa mal minimálne obmedziť na to, aby povedal, aký problém bol podľa neho pri kontrole. Predseda Najvyššieho súdu vysvetlil, že kontrolóri chceli zobrať celú databázu spisov a nazerať do nich ako nie kompetentné osoby. On bol povinný tie spisy ochrániť. Bolo potrebné vopred kontrolu nahlásiť, aby sa pracovníci súdu vedeli na ňu pripraviť. Toto, myslím si, chýbalo, keďže ministerstvo spravodlivosti dalo súdu vedieť v ten deň, že príde na kontrolu.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com