Slovensko

Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách. Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko to deklaroval na stredajšej tlačovej konferencii spolu s dvomi predkladateľmi zákona, poslancami za SNS Rudolfom Huliakom a Adamom Lučanským. Danko zároveň nevylúčil úpravu zákona tak, aby sa netýkal cirkevných organizácií.

“Verím, že nás Smer aj Hlas podporia v tom, aby treťosektorové inštitúcie boli označované ako spolupracujúce osoby so zahraničím. A ešte stále sme neustúpili ani z variantu, že ich budeme označovať ako zahraničných agentov,” vyhlásil Danko. V prípade mimovládnych organizácií, vyvíjajúcich politickú činnosť, by malo byť podľa neho transparentné, kto ich platí.

Huliak poznamenal, že nerozumie búrlivej rozprave k návrhu v pléne. Skonštatoval, že mimovládne organizácie nechcú zakázať, obmedziť ich činnosť, ani všetky nehádžu do jedného vreca. “My chceme len stransparentniť tok finančných prostriedkov a preukázať to, odkiaľ tie finančné prostriedky sú a akým spôsobom sú používané,” načrtol.

Lučanský informoval, že o návrhu zákona sa už rokovalo na úrade vlády aj s mimovládkami. Komunikácia prebieha aj s ministerstvom vnútra. Zákon podľa neho neplánujú stiahnuť. Pokračovať majú rokovania s koaličnými partnermi.

V novele zákona sa navrhuje, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou. Obsahuje aj ďalšie zmeny.

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a “ostrakizuje” ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com