Ekonomika

Navrhované výrazné zmeny vo výdavkových limitoch odporujú ústave, upozornila rozpočtová rada

Návrh zákona má snahu naviazať výpočet limitu verejných výdavkov na nové európske rozpočtové pravidlá, príslušné nariadenie EÚ však ešte nie je schválené, uviedla Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku, uviedla Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). V rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú predložilo Ministerstvo financií (MF) SR, predstavila viaceré svoje výhrady.

„Navrhovanou zmenou dochádza k vypusteniu kľúčových zákonných ustanovení upravujúcich limit verejných výdavkov, pričom dôsledkom tohto vypustenia bude nevykonateľnosť tohto ústavného nástroja v aplikačnej praxi. Z vyššie uvedených dôvodov je možné vysloviť vážnu obavu, že navrhovaná zákonná úprava odporuje čl. 55a Ústavy, a tiež čl. 1 a čl. 7 ústavného zákona č. 493/2011 Z. z. o rozpočtovej zodpovednosti,” konštatovala RRZ.

RRZ: Súčasný zákon obsahuje pomerne rozsiahlu a konkrétnu úpravu

Pripomenula, že súčasná zákonná úprava limitu verejných výdavkov obsahuje pomerne rozsiahlu, konkrétnu a úplnú úpravu všetkých procesov súvisiacich s týmto pravidlom. Ide o presný postup jeho výpočtu na základe predpísanej metodiky, proces schvaľovania aj proces aktualizácie limitu verejných výdavkov. Jasným spôsobom tiež rieši otázku jeho právnej záväznosti.

„Naproti tomu navrhovaná zákonná úprava nič z uvedeného nerieši a celú súčasnú úpravu chce zostručniť na tri všeobecné odseky. Pri aktuálne navrhovanom pravidle chýba špecifikácia toho, kto je zodpovedný za výpočet limitu a na základe čoho ho daná inštitúcia vypočítava. Zároveň chýba úprava limitu o aktualizáciu, napríklad v prípade prijatia legislatívnych opatrení ovplyvňujúcich príjmy verejnej správy,” priblížila rozpočtová rada.

Európske rozpočtové pravidlá

Návrh zákona má snahu naviazať výpočet limitu verejných výdavkov na nové európske rozpočtové pravidlá, príslušné nariadenie EÚ však ešte nie je schválené, upozornila RRZ. Aj keby bolo schválené v navrhovanej podobe, nie sú v súčasnosti dostupné všetky informácie, akým spôsobom bude vykonávané. Nastavenie pravidla a konečné vyhodnotenie jeho plnenia je podľa rady plne v rukách Európskej komisie (EK), ktorá má vo viacerých aspektoch možnosť vlastnej úvahy a existuje tak priestor na politickú negociáciu.

„Neistota a nefunkčnosť doterajších, a už viackrát reformovaných európskych pravidiel, bola jedným z hlavných dôvodov zavedenia národného rámca pravidiel, tak ako to uvádza aj dôvodová správa k ústavnému zákonu o rozpočtovej zodpovednosti,” pripomenula RRZ. Zdôraznila, že pravidlá zakotvené v európskom práve predstavujú len minimálne požiadavky na národné rozpočtové rámce a tie môžu, v kontexte ústavného imperatívu ochrany dlhodobej udržateľnosti hospodárenia SR, vyžadovať vyšší než minimálny štandard.

Rovnováha medzi expertným a politickým prvkom

Rozpočtová rada tiež upozornila, že súčasná zákonná úprava zachováva v celom procese rovnováhu medzi expertným a politickým prvkom. Návrh limitu verejných výdavkov vypočítava RRZ podľa metodiky dohodnutej s MF SR, teda nie podľa vlastných pravidiel. Schvaľovanie limitu zase prebieha v NR SR, teda politicky, ale jeho výška nemôže byť určená ľubovoľne. „Navrhovaná zákonná úprava úplne eliminuje Radu pre rozpočtovú zodpovednosť z celého procesu tvorby limitu verejných výdavkov. Táto skutočnosť má zásadný význam,” podčiarkla vo svojich pripomienkach rada.

Novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy má podľa MF SR priniesť zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie existujúceho inštitútu limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov. „Ukazovateľ čistých výdavkov sa stane operatívnym nástrojom nových pravidiel na zabezpečenie podpory zdravých a udržateľných verejných financií, ako aj podporu udržateľného a inkluzívneho rastu,” zdôraznilo v návrhu ministerstvo.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com