Ekonomika

Európska centrálna banka začne znižovať úrokové sadzby už čoskoro

ECB podľa jej šéfky Christine Lagardovej teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Lagardová v utorok na okraji jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) v rozhovore pre CNBC uviedla, že ECB naďalej smeruje k uvoľneniu menovej politiky. Prvýkrát by mala znížiť sadzby v blízkej budúcnosti, ak nepríde väčším šokom.

Obavy z vývoja na Blízkom východe

ECB bude „veľmi pozorne“ sledovať ceny ropy. Dôvodom sú obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe. Ceny čierneho zlata však podľa Lagardovej reagovali na víkendový letecký útok Iránu na Izrael zatiaľ „relatívne mierne“.

„Vidíme dezinflačný proces, ktorý sa vyvíja v súlade s našimi očakávaniami,“ uviedla Lagardová. „Musíme len o niečo viac dôverovať tomuto dezinflačnému procesu, ak sa však bude vyvíjať podľa našich očakávaní, ak nedôjde k nejakému veľkému šoku, smerujeme k momentu, keď budeme musieť uvoľniť reštriktívnu menovú politiku.” Dodala, že ECB by mohla spustiť cyklus uvoľňovania v pomerne krátkom čase.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com