Svet

Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov.

Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe, informuje spravodajkyňa TASR. Český premiér pred odletom do Spojených štátov avizoval, že s ich predstaviteľmi chce hovoriť o ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny, bez ktorej by bolo pre Kyjev podľa neho ťažké, ak nie nemožné, zastaviť ruskú agresiu. “Budem sa snažiť presvedčiť amerických priateľov, že tá pomoc a podpora je úplne nevyhnutná,” dodal.

Fiala svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Spojených štátoch začal v sídle americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Langley, ktoré navštívil spolu s riaditeľmi všetkých troch českých spravodajských služieb. V utorok ho čakajú rokovania v Kongrese a tiež vystúpenie v Hudsonovom inštitúte.

Návšteva premiéra ČR v Bielom dome sa koná po piatich rokoch. V roku 2019 prijal vtedajšieho predsedu českej vlády Andreja Babiša americký prezident Donald Trump.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com